НОВИНИ

Ранното записване може да ни спести до 50% от разходите за лятната почивка

Ранната резервация на лятната почивка може да ни спести до 50% от разходите, съобщават от Института за анализи и оценки в туризма. Именно февруари е месецът, в който можем да се възползваме от предимствата на ранното записване. Въпреки атрактивните цени обаче, от бранша отчитат спад до 15% в ранните записвания.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
10:22, 09.02.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Най- предпочитаните от българските семейства дестинации за лятото са южните ни съседи Гърция и Турция с почти еднакъв пазарен дял. Колкото по - рано се запишем за лятната почивка в чужбина , толкова по-голямо е намалението.

Доц. Румен Драганов - Институт за анализи и оценки в туризма: Тези, които се запишат до края на февруари могат да ползват най-големите намаления, до края на март намаленията ще стигнат до 25%, до края на май - до към 10 %. Но почивките за най - хубавите периоди на лятото - юли , август ще се продадат първи. Т.е. тези , които се запишат първи , не само ще ползват намаленията , но и ще вземат по - хубави хотели на първа линия.

При ранни записвания за лятна почивка и в България също има намаления, ако направим това до края на февруари.

Хотелиерите по българското Черноморие вече се готвят за предстоящия туристически поток и от чужбина. Това лято очакваме най - много чужденци от Румъния ,Турция и Гърция.

В момента в интернет се предлагат оферти за чужденци с отстъпка до 20% за активния летен сезон. Въпреки атрактивните цени обаче, от бранша отчитат спад в ранните записвания с между 10 и 15 на сто.

По данни на Варненската туристическа камара към средата на януари броят на продадените пакети за почивка е със 100 хиляди по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

проф. Стоян Маринов, Варненска туристическа камара: Не че сме направили някакви грешки като дестинация, просто отново печеливши тази година са Турция, Тунис и Египет, където ръстовете на всички западноевропейски пазари са двуцифрени.

Забавяне в ранните записвания за Черноморието има най - вече в продажбите за руските туристи , които тази година са намалели с 25%, както и при немските туристи.

Ивелина Попова, хотелиер: Немският пазар, който за нас е традиционен и принципно очакваме от тях най-дълъг сезон, е за момента губещ. Този пазар е много чувствителен към ценовите нива и предвид факта, че други дестинации предлагат по-добри такива, ние от това губим в момента."
Доц. Румен Драганов - Институт за анализи и оценки в туризма: Положителното е, че последните преговори които бяха проведени между министерството на туризма и Руската държавна агенция по туризъм показват, че ние ще облекчим визите за руснаците, което е една положителна стъпка по отношение очакване на повече туристи от Русия спрямо предходната година.

И накрая трябва да имаме пред вид, че макар да носи финансова изгода, ранното записване крие и известни рискове. Един от тях е, че ако възникнат непредвидени обстоятелства, при анулиране на почивката, ще трябва да платим неустойки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йоана Георгиева от Хасково спечели конкурса на ЕК за млади преводачи
Йоана Георгиева от Хасково спечели конкурса на ЕК за млади преводачи
Кметове в Благоевградско искат повече правомощия за селата
Кметове в Благоевградско искат повече правомощия за селата