НОВИНИ

Рашидов за "Двойната къща": Министър не може да взима еднолично решение

В студиото на "Денят започва" бившият министър на културата Вежди Рашидов коментира скандала с „Двойната къща” в центъра на София, която доскоро беше паметник на културата. Тя вече е съборена, след като по време на президентските избори Mинистерството на културата премахва защитения й статут. Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров, по-известен като Киро Японеца.

bnt avatar logo
от БНТ
12:39, 15.05.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Вежди Рашидов заяви, че темата рязко е отпаднала от медиите и от интернет, което сочи, че целта не е била къщата, а той. За него това е било "един обиден случай" и подчерта, че е писал отворено писмо по този повод, но то не е било "чуто", защото се е тиражирало друго.

"Дори се направи един опит да се внуши, че там има рушвет. Това беше много грозно, низко падение на един бивш министър. Той после се поправи, защото се сети, че той не е страничен наблюдател. Той е длъжен като министър да сезира прокуратурата веднага. Аз щях да я сезирам. Министърът, който е прикрил престъпление, да се обяснява пред прокуратурата", заяви Рашидов, имайки предвид информацията, че на бившия министър на културата Петър Стоянович преди четири години са му предлагали подкуп, за да промени статута на културния паметник в идеалния център на града.

"Относно къщата", допълни Рашидов - "много е просто - законът изрично се разпорежда, че министърът не може да взима еднолично решение относно експертни неща. За това законът създава експертен съвет, има Национален институт за паметници с носенето на пълните отговорности за решенията и експертен съвет, външен, не на Министерството. Министърът подписва решенията. Мога да не го приема, мога да го анулирам, но как на 21 експерти? Кой съм аз? Да не съм Мусолини еднолично да взимам и да анулирам мнението. Аз съм за това да не се събаря нито един паметник на културата в България, но експертите решават с какво значение е този паметник ".

Рашидов още веднъж повтори, че министърът не издава разпоредби за събаряне, не приема инвестиционни проекти, приема единствено доклада на решението от един експертен съвет, на който се доверява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запорират се помощи и обезщетения заради пропуски в закона
Запорират се помощи и обезщетения заради пропуски в закона
През юни започват ремонти на два участъка от пътя Русе - Бяла
През юни започват ремонти на два участъка от пътя Русе - Бяла