НОВИНИ

Расте броят на заразените с коронавирус на круизен кораб до бреговете на Япония

От Световната здравна организация приканиха да не се спекулира с цените на защитните облекла и маски във връзка с предпазването от коронавирус. Заразата вече е засечена в 25 държави. Съмнение за наличието му вече има в Дания. Нови случаи има още в Италия, Великобритания и Германия. Хиляди са блокирани на няколко круизни кораба. Как оцеляват и как реагираха китайците на смъртта на доктора, който е сред първите предупредил за опасната зараза?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:16, 07.02.2020
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Круизният кораб "Даймънд принцес" с 3700 души на борда от няколко дни е под карантина на пристанището в Йокохама. Броят на заразените с коронавируса на борда вече е 61, след като днес диагнозата стана ясна за 41. Дейвид Абел е сред пътниците на лайнера. Заразен е негов познат, който е бил на кораба за медения си месец. Мъжът е в болница, а съпругата му е останала на борда.

Дейвис Абел, пътник от "Даймънд Принцес": Освен маски, вече получаваме и ръкавици. Ако излизаме от каютите, трябва да ги носим.

От борда на "Даймънд Принцес" пътничка развя знаме, на което пише "Не стигат лекарства".

На друг круизен кораб във водите на Хонконг се проверяват 1800 пътници, които са под карантина заради опасения от зараза. Трети лайнер, на път от Тайланд към Япония, получи отказ да акостира във водите край остров Ишигаки.

В Китай броят на заразените е над 31 000, жертвите на коронавируса са поне 639. Вече работи и интерактивна карта, която показва случаите на заразата по света.

Смъртта на лекаря Ли Вънкян от Ухан предизвика гняв и недоволство. Д-р Ли е сред първите, които предупреждават за наличието на вирус, подобен на този, предизвикал епидемията от САРС преди 17 години. На 30 декември миналата година той приканва колегите си да носят предпазно облекло. Местните власти го обвиняват в разпространение на "фалшиви" твърдения и "сериозно нарушаване на обществения ред". На 30 януари д-р Ли е диагностициран с коронавирус. Властите се извиняват на медика.

Сонг Шули, говорител на Китайската здравна комисия: Националната здравна комисия изказва дълбоки съболезнования и искрено съчувствие на семейството на доктор Ли. От началото на епидемията медицинските екипи са изправени пред предизвикателство и се борят със заразата на първа линия.

Съпругата на починалия лекар се очаква да роди през юни.

През последните два дни броят на заразените намалява, но още е много рано да се каже дали епидемията затихва, смятат експерти. До момента заразата е регистрирана в 25 държави по света, а икономическите ѝ измерения тепърва ще се установяват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предотвратен е инцидент с пътнически самолет в Сирия
Предотвратен е инцидент с пътнически самолет в Сирия
Каракачанов отново поиска приемането на концепцията му за интеграцията на ромите
Каракачанов отново поиска приемането на концепцията му за интеграцията на ромите