НОВИНИ

Расте броят на жертвите и ранени по време на палестински протест на Ивицата газа

Най-малко 12 души загинаха, а повече от 750 са ранени при сблъсъци между палестински протестиращи и израелските сили за сигурност. Днес на ивицата Газа започнаха организирани от палестинското радикално движение Хамас масови протести, които се очаква да продължат 6 седмици. Недоволството на палестинците е заради отказа на Израел да позволи палестински бежанци да се върнат по родните си места, както и заради блокадата по границата между двете държави.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:30, 30.03.2018
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Това трябваше да е мирен протест, но насилието започна часове преди началото на палестинското шествие. Сутринта израелски танк стреля по двама фермери и убива 27-годишен берач на магданоз. Според близките му, мъжът е бил миролюбив и е работел за едва 8 долара дневно.

Позицията на армията - държал се е предизвикателно и е опитал да доближи военните. Според Хамас, това е опит на Израел да всее напрежение сред палестинците и да ги откаже от участие в протестите, но не ги - най-малко 17 хиляди души се събраха в 5-те палаткови лагера по ивицата Газа за първия ден от планираните да продължат 6 седмици протести. Началото съвпада и с т.нар. "Ден на земята", когато почитат паметта на шестима невъоръжени палестинци, убити от израелската армия през 76-та година. Наричат шествието "Големия поход на завръщането". Искат Израел да позволи на палестинските бежанци да се завърнат по родните си места, както и да отпадне блокадата по ивицата Газа.

Яхия ал Синвар, лидер на Хамас за Газа: Днешният ден ще бъде повратна точка в дългогодишното страдание на нашия народ. Това е поход за свобода, за завръщане у дома.
Манси Нассар, протестиращ: Независимо дали ще е днес, утре, или след време - ние ще се върнем в земите, които ни бяха отнети. Ще си върнем джамията Ал Акса и ще освободим Палестина!

Между двете враждуващи страни избухват сблъсъци. Палестинци палят гуми, обстрелват израелските части с коктейли "Молотов" и камъни и се опитват да преминат загражденията. Израелската армия отговаря със сълзотворен газ, гумени и бойни патрони. Според тях, провокацията е дошла от страна на протестиращите.

Авишай Адрае, говорител на Израелските сили за защита: Хамас и останалите организатори твърдят, че това е мирно шествие, но всъщност е истински хаос. Част от протестиращите са изключително агресивни, опитаха се да нахлуят на нашата територия и да разрушат оградата.

Протестите ще продължат до 15 май, когато палестинците отбелязват Накба или "катастрофа" - денят, в който през 48-ма година 800 хиляди души са принудително изселени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът решава дали да остави в ареста арестуваните 11 служители на НАП
Съдът решава дали да остави в ареста арестуваните 11 служители на НАП
Спейс екс изстреля ракетата Фалкон 9 с 10 спътника
"Спейс екс" изстреля ракетата "Фалкон 9" с 10 спътника