COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Расте броят на жертвите след земетресението на остров Хокайдо

16 загинали и най-малко 26 души в неизвестност - такава е равносметката от унищожителното земетресение, което вчера удари Япония. Без ток все още е повече от половината от остров Хокайдо. Десетки хиляди домакинства нямат и вода. Спасителните операции продължават.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:50, 07.09.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Денонощие след труса жителите на Хокайдо продължават да се борят с последствията. 5.3 млн. души все още са без ток, 42 000 домакинства нямат и вода. Там, където има генератори, се образуват дълги опашки от желаещи да заредят мобилните си телефони.

Малкото градче Атсума беше сред най-тежко засегнатите от бедствието. 26 души остават в неизвестност, издирвателните операции продължиха през цялата нощ.

Разрушената инфраструктура обаче прави и доставките на стоки от първа необходимост невъзможни и местните се страхуват, че скоро може да останат без храна.

Ясухиро Куросаки, жител на Атсума и собственик на магазин: Няма как да направим нови доставки, магазинът скоро ще остане напълно празен. Много ни е тежко.
Чиеми Мийазое, жителка на Атсума: Обичам града си и мисля, че повечето хора тук няма да си тръгнат. В момента всички си помагаме, чувстваме се като едно голямо семейство.

Туристи и местни хора бяха принудени да прекарат нощта на ж.п. гарите и летищата в очакване транспортните връзки да бъдат възстановени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Джъстин Бийбър би рекорд на Елвис Пресли
Джъстин Бийбър би рекорд на Елвис Пресли
Събират подписка за премахване на опасни крайпътни дървета в петрички села
Събират подписка за премахване на опасни крайпътни дървета в петрички села