НОВИНИ

Расте напрежението между САЩ и Иран след убийството на Касем Солеймани

Американският президент Доналд Тръмп заплаши Иран с удари, ако Техеран извърши нападения в отговор на убийството на Касем Солеймани. Иранският парламент определи ликвидирането на иранския генерал като военен терористичен акт и препоръча американските войски в региона да се изтеглят.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:14, 05.01.2020
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Иран се сбогува с убития генерал Касем Солеймани. Ръководителят на елитните части "Ал Кудс" беше убит от американски дрон в петък в Багдад. Тленните му останки бяха транспортирани в иранския град Ахваз, където в траурната процесия се включиха хиляди.

На фона на растящо напрежение между Техеран и Вашингтон, Доналд Тръмп заплаши Иран с небивал удар, ако последват нападения като отмъщение за смъртта на Солеймани. В Туитър американският президент предупреди, че Съединените щати са готови да нанесат удари по ключови ирански обекти.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Ако Иран атакува американци или американски обекти, ние сме взели на прицел 52 ирански обекта. Някои от тях са на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура и тези обекти, както и самият Иран, ще бъдат ударени много бързо и много силно. САЩ не искат повече заплахи!

Малко след публикациите на Доналд Тръмп, ирански хакери разбиха сайта на американска федерална агенция и публикуваха послания с обещания да отмъстят за смъртта на Солеймани.

А в иранския парламент проехтяха възгласи "Смърт на Америка!".

Същевременно започна прехвърляне на близо четири хиляди американски войници в Кувейт.

Паралелно с подготовката за изпращането на допълнителни американски сили в Близкия изток, от Ирак дойдоха новини за две ракетни нападения.

Едното е било срещу база, където има американски войници, а другата цел е т. нар. "зелена зона" в Багдад, където се намират посолства и резиденции на международни представители. Не се съобщава да пострадали. Все още никой не е поел отговорност за атаките.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва проверка на 50 тона отпадъци от Италия, складирани във Враца
Започва проверка на 50 тона отпадъци от Италия, складирани във Враца
Институциите започват проверка след падналата стена на тютюнев склад в Пловдив
Институциите започват проверка след падналата стена на тютюнев склад в Пловдив