НОВИНИ

Расте неравенството между бедни и богати в световен мащаб

Неравенството между най-богатите и най-бедните в света се задълбочава, твърди най-новият доклад на благотворителната организация Оксфам. Според данните в него съвкупното богатство на милиардерите се е увеличило с почти трилион през миналата година. За най-бедните загубите са по около 500 милиарда на ден.

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 21.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
По света

10 години след финансовата криза, броят на милиардерите почти се удвоил, а между 2017 и 2018 г. на всеки два дни се появявал нов милиардер. „Всеки, който има, на него ще се даде и той ще има в изобилие; а от този, който няма, от него ще се отнеме и това, което има“: думите от Евангелието на Матей имат напълно съвременно измерение.

Уини Бянима - гл. международен директор на „Оксфам“: През изминалата година, имуществото на някои милиардери се увеличило с два и половина милиарда на ден.

Само един процент от активите на най-богатия човек на планетата Джеф Безос се равняват на целия бюджет по здравеопазване на Етиопия - държава с население 105 милиона души.


;
Уини Бянима - гл. международен директор на „Оксфам“: Нашият доклад показва проблема, но и причината за него. И тя е, че политическите лидери не облагат правилно свръхбогатите.

Според „Оксфам“, ако бъде наложен само половин процент подоходен данък на свръхбогатите, тази сума ще бъде предостатъчна, за да се финансира образованието на 262 млн. деца и да се предостави животоспасяващо здравно осигуряване за 3,3 млн. души по света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките търговци на горива обявиха готовност за протестни действия
Малките търговци на горива обявиха готовност за протестни действия
Вандал разби прозорците на Софийската синагога
Вандал разби прозорците на Софийската синагога