НОВИНИ

Растеж в икономиките в Централна и Източна Европа, спад - в Германия и Италия

Европейската комисия прогнозира растеж на българската икономика от 3,3 % тази година и 3,4 на сто догодина. Това се посочва в лятната прогноза за икономиката и инфлацията в ЕС и еврозоната, представена днес в Брюксел. Забелязват сеположителни икономически тенденции в Централна и Източна Европа и спад в страни като Германия и Италия. Още за прогнозите за България и целия Европейски съюз, вижте от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:24, 10.07.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Европейската комисия прогнозира инфлацията у нас през тази година да бъде 2,4% и 1,7 на сто догодина. Забелязват се положителни тенденции в доходите, които водят динамика в потреблението. А стабилните печалби и оптимистичните очаквания за икономиката могат да стимулират инвестициите. Еврокомисията отбелязва пренасочване на износа към дестинации извън ЕС през първите четири месеца на годината, което може да доведе откриването на нови експортни пазари за България.

Европейката комисия отчита продължаваш растеж на европейската икономика като цяло на фона на труден глобален контекст.

Пиер Московиси - еврокомисар по икономика и финанси: Очаква се забавяне на темпото на икономическия растеж във втората половина на годината. Това се дължи на цикълът надолу в световната икономика, който все още не е стигнал най-ниската си точка. Перспективите в световната търговия са помрачени от политиката на протекционизъм и конфликът между Съединените щати и Китай.

Според Брюксел икономическият растеж е стабилен в Централна и Източна Европа, Малта и Ирландия, докато в Германия и Италия се забелязва спад.

По отношение на вътрешния пазар излизането на Обединеното кралство от ЕС без сделка продължава да бъде основен източник на риск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КФН е готова с алтернативи за системата „Бонус-малус“ преди крайния срок
КФН е готова с алтернативи за системата „Бонус-малус“ преди крайния срок
18 души са ранени при силна градушка в Италия
18 души са ранени при силна градушка в Италия