НОВИНИ

По-малко жени на лидерски позиции в страната

България се намира на 50-о място в света по показател "равнопоставеност на половете" според социологическо изследаване. За разлика от другите европейски държави жените в управлението у нас намаляват. Най-много дами депутати е имало преди около 10 години, сочи още социологическото проучване. Темата за равенството на половете и участието на жените в обществения и политически живот бе обсъждана на международна конференция в Благоевград.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:30, 02.06.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Минка Капитанова е единствената жена кмет в Югозападна България. Миналата година се пребори с четирима мъже и за втори път пое управлението на община Гърмен. Според нея да се управлява община от жена е изключително трудна задача.

Минка Капитанова: "Съумяхме, аз и администрацията, която управлявам, да направим 6 км нов път улична инфраструктура. Санирахме едно училище и детска градина. Изградихме два резервоара за питейна вода."

Христина Шопава, която в момента е заместник-кмет на община Благоевград, каза, че заради работата си прекарва по-малко време със семейството си.

Христина Шопова: "Моето дете е на 12 години и си иска своето, разбира се, и ние имаме тържества. Сега вместо на неговото тържество бях на тържеството в Благоевград, така че във всички случаи са ощетявани семейството ми."

През следващите два дни в конференцията за равнопоставеност на мъжете и жените, която се порвежда в Благоевград, ще участват и представители от Италия, Испания, Хърватска и Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стипендии вече ще се дават само за успех
Стипендии вече ще се дават само за успех
Съдят Меси за данъчни престъпления
Съдят Меси за данъчни престъпления