НОВИНИ

Равносметка на конфликта в деня на сблъсъци и загинали в Ерусалим

Четирима са загиналите при сблъсъците между израелските сили за сигурност и палестински протестиращи днес, предаде специалният пратеник на БНТ в Ерусалим Надежда Василева. Тя разговоря със специалисти и жители и обобщи, че тезите за изхода от кнофликта са две - едната напрежението да се задълбочи и да се стигне до още по-голям конфликт в региона, но част от анализаторите, с които тя разговоря, очакват в идните седмици и месеци да се постигне някакъв вид решение и напрежението да намалее. Вижте повече в репортажа ѝ за „Панорама“.

Надежда Василева
от Надежда Василева
21:55, 15.12.2017
Чете се за: 01:58 мин.
По света

Сблъсъци - лицето на Ерусалим днес.

Ранени - наранено чувство за справедливост, наранена идентичност.

Раните в този конфликт са дълбоко в сърцето. И израелци, и палестинци, бранят своя символ - свещеният Ерусалим.

Муса: Ние сме родени тук, дедите ни са родени тук. Ние искаме мир.
Ели Барнаби, историк и бивш посланик на Израел във Франция: За всеки евреин по света Ерусалим е важен като символ. Това е град, с който сме свързани от хилядолетия. Не можеш да си берзазличечен към Ерусалим.
Нахида Абас, преподавател: Надяваме се на мирно разрешение. Заедно да живеем в този град - палестинци и израелци.
Роб Бен - Ишай, анализатор и експерт по национална сигурност: Роден съм в Ерусалим през 1943, преди да има държава Израел. Второто нещо е, че баща ми беше убит от палестинците, докато ескортираше военен конвой.

Ели Барнаби е роден в Букурещ, като дете се мести в Тел Авив. Той е бивш посланик във Франция, автгор на книги за религиозните войни и историята на Израел. Научен директор на музея на Европа в Брюксел. Той очаква напрежението в Близкия Изток да ескалира значително след решението на Доналд Тръмп.

Ели Барнаби, историк и бивш посланик на Израел във Франция: Няма да доведе до големи промени, защото преговорният процес е замразен. Не вярвам в новия план за мир на САЩ. Може би има нещо скрито зад всичко това, което не знаем. По отношение на палестинците има прояви на насилие, но не вярвам, че ще видим нова интифада - нещо, което е наистина голямо по много причини. Палестинците имат лоши спомени от втората интифада през 2000 г.

За себе си казва, че е рационално мислещ човек, който не се води емоциите, а от историята

Ели Барнаби, историк и бивш посланик на Израел във Франция: Политически, за мен това, което е очевидно, е че не може да има решение на палестинския проблем без решение за Ерусалим. Това означава, Ерусалим да се раздели на две столици - израелска и палестинска, но същевременно да се запази като един град, без да се строи стена между тях.

Нахида Абас е преподавателка в училище, където учат израелски и палестински деца. Казва им, че трябва да бъдат заедно.

Нахида Абас, преподавател: Някой ден Източен Ерусалим ще стане столица на Палестинската държава. Ние уважаваме другите, които живеят на тази територия, но също така искаме и те да уважават нас.

Рон Бен - Ишай е експрет по национална сигурност и бивш военен журналист. Не вижда нищо чак толкова тревожно в страната.

Роб Бен - Ишай, анализатор и ескперт по национална сигурност: Когато гледате телевизия и снимките, си представяте страшно насилие. Всъщност тук в района на Близкия изток сме ставали свидетели на много по-лоши неща. Сега в 99% от случаите на сблъсъци няма жертви. Не искам да дърпам дявола за опашката, но насилието ще намалява и преговорите ще се възобновят.

Казва, че преди години битките са били на различни идеологии, а сега е различно.

Роб Бен - Ишай, анализатор и експерт по национална сигурност: Войните са за идентичност. Моята религия е различна от вашата, моята етническа принадлежност е различна от вашата и това е причината за войни между нас. Това е много опасно. Има израелци, които казват, че всичко е тяхно. Но повечето израелци казват да се постигне компромис. Ако вярваме в него, можем да го постигнем.

Сблъсъци, ранени - в шахматната дъска на политиката фигурите са далеч от конфликта. Нищо не е черно и нищо не е бяло. А в центъра на Ерусалим животът тече по друг ритъм, където черното и бялото са клавишите на едно пиано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Хари и Меган Маркъл ще се оженят на 19 май следващата година
Принц Хари и Меган Маркъл ще се оженят на 19 май следващата година
Мая Манолова за мораториума върху лекарствата: Това е въпрос на човещина
Мая Манолова за мораториума върху лекарствата: Това е въпрос на човещина