НОВИНИ

Равносметката след "черен петък" - еуфория, трафик и опашки в моловете

"Черният петък" у нас започна от сутринта с пълни с нетърпеливи клиенти магазини и задръствания пред моловете. Трафикът в този ден е два пъти по-натоварен от обикновено. Всеки втори българин се е включил в масовото пазаруване на намалени стоки, за да похарчи около 400 лева за дрехи, обувки или техника. Екипи на Комисията за защита на потребителите през целия ден дежуриха в големите търговски обекти и глобяваха некоректните продавачи. Акциите продължават и в почивните дни.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:44, 23.11.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В моловете беше истинска луднца. Специално за изгодното пазаруване много хора дойдоха от други градове. Служители на мола, на полицията и дори на Жандармерията следиха за реда.

Краси Димитров:, директор "Аварийна помощ и превенция" СО: Hашата работа е да изкараме хората безпрепятствено от подземните паркинги, тъй като вътре когато строят може да има задушаване.

От полицията през целия ден регулираха трафика и не допускаха да се спира пред моловете.

Инспектор Николай Крушарски, Дирекция "Пътна полиция": Докато има необходимост, колегите ще останат, за да подпомогнат движението.

Намаленията в магазините за техника днес не бяха много големи , но хората все пак останаха доволни.

В социалните мрежи се разпространяват снимки, на които се вижда как дадени стоки са се продавали за по-ниска сума преди "черния петък". Затова бъдете наистина на щрек за фалшиви намаления и знайте, когато купувате онлайн, че в 14-дневен срок можете да върнете стоката без обяснение. Единствената уловка е, че някои стоки не могат да се връщат.

Игнат Арсенов, директор на Европейски потребителски център "Черен петък": На първо място това са бързо развалящи се стоки, например, ако си купя ягоди, те няма как да стоят 2 седмици, на второ място - стоки, които с оглед на хигиената и здравето на хората, това обикновено са козметични продукти, бельо, ако ние ги разпечатим, няма как да ги върнем.

Сайтове за козметика и парфюми мамят като доставят евтини подобия, а рекламират стоката си за оригинална, напомнят от Асоциацията за защита на потребителите.

От КЗП също съобщават за сигнали, но ще ги обобщят чак след уикенда, през който също ще има намаления. Те следят най-вече за това стоките да не са продавани на старата цена поне 30 дни преди да се анонсират отстъпките. Глобата за това нарушение е 30 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в пловдивско село срещу сеч на вековна борова гора
Протест в пловдивско село срещу сеч на вековна борова гора
Повече средства за дигитализация на образованието
Повече средства за дигитализация на образованието