НОВИНИ

Равносметката след визитата на Зоран Заев: Какво поиска Скопие и какво - София?

Историческо помиряване, нова страница, знаково посещение - с тези думи беше белязана двудневната визита у нас на македонски премиер Зоран Заев. Каква е равносметката след двудневните разговори - за това ще разговаряме сега с Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:29, 21.06.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

През тези два дни политическото говорене от страна на македонската делегация и премиера Заев целеше едно - да покаже новото лице на Македония, Македония тръгва в нова посока, по пътя на реформите, на евроинтеграцията. Властта в Скопие се смени и всичко казано тук в София целеше да докаже именно това. Само за два дни станахме свидетели на събития, които биха били немислими само до преди няколко месеца - освен договора за добросъседство, двамата премиери се поклониха пред паметника на цар Самуил, ще честват заедно Илинден.

С посещението си в София Скопие се опитва да сложи край на политиката на изолация сред съседите. Македония няма нужда от паметници, за да се чувства горда, няма нужда от предразсъдъци и комплекси, национализмът трябва да бъде заменен от патриотизъм, който дава резултати. Това са думи на външния министър Никола Димитров. Днес той даде ексклузивно интервю за БНТ, в което отправя ясно послание освен към България, и към другите държави от региона и най-вече Гърция.

;

Какво поиска от нас Македония, какво поискахме ние?

От наша страна естествено приоритетът беше подписването на Договор за добросъседство - нито една от страните отказва да навлезе в детайли за оставащите малко спорни въпроси, които трябва да бъдат изчистени за 40 дни до 2 август, когато премиерът Борисов е поканен в Македония.

Акцент беше поставен и върху реално изпълними проекти - акцентът е бизнесът сближава хората и държавите. Затова и на дневен ред беше поставен проектът за коридор номер 8, който да свърже Изток със Запад. Македония също има интерес от това, тъй като така ще може да допълни коридор номер 8.

Македония от своя страна очаква помощ от нас в хода на присъединяване към Европейския съюз, тази помощ беше представена като предаване на ценен опит в усвояване на предприсъединителните еврофондове.

Външният министър Екатерина Захариева беше гост тази сутрин в студиото на "Денят започва".


;

Ще се справи ли новото правителство в Скопие?

Правителството на Заев има тежката задача да се справи първо на вътрешнополитическата сцена. Днес реакциите на македонските медии след посещението му тук недвусмислено показват, че политическите намерения и цели не срещат разбиране сред всички македонци.

Бяха написани заглавия като - Заев се поклони на Борисов, Заев предаде Илинден, Борисов каза всичко друго, но не спомена македонски език. Не трябва да забравяме и фактът, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ има влияние и има свои привърженици. Но пък Зоран Заев остава оптимист. Тази сутрин той даде брифинг за журналисти от български медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна археологическото лято във Варна
Започна археологическото лято във Варна
Трима българи се изправиха пред унгарския съд за смъртта на мигранти в камион
Трима българи се изправиха пред унгарския съд за смъртта на мигранти в камион