НОВИНИ

"Райънеър" отмени 150 полета от и до Германия заради стачка

Ирландската авиокомпания "Райънеър" отмени 150 полета от и до Германия заради еднодневна стачка на пилоти и стюарди по спор за заплати и условия на труд. Консултантски компании препоръчват на акционерите смяна на ръководството на превозвача, включително на генералния директор Майкъл О'лиъри заради неспособност да води диалог със синдикатите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:26, 12.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Генералният директор на нискотарифния авиопревозвач Майкъл О'лиъри предупреди, че няма да се пречупи пред синдикатите и определи протеста в Германия като провал. Ръководството твърди, че е излязло със справедливи предложения и основания за стачка няма.

Тя засяга всички бази на компанията в Германия, включително във Франкфурт и Берлин. През август координиран протест на персонала на "Райънеър" в пет европейски държави наложи отмяна на 400 полета в разгара на ваканционния сезон, засегнати бяха 55 хиляди пасажери.

Инголф Шумахер, лидер на пилотския синдикат "Кокпит": Още през август беше ясно, че започваме конфликт, който може да продължи месеци. Оставаме единни зад нашите искания и ако "Райънеър" не излезе с по-добри предложения, вероятно ще има още стачки.

Исканията са за по-високи заплати, въвеждане на минимално възнаграждение, местни, а не ирландски договори и отчитане на всички работни часове, включително преди и след излитане на самолета.

Катарина Весеник, синдикат на кабинния персонал "Фер.ди": Наемите тук във Франкфурт са високи, хората споделят един апартамент, защото се прибират с 1000-1100 евро брутна заплата.
Андреас Спланеман- говорител на синдиката на кабинния персонал "Фер.ди":Ако билетът струва по-евтино от таксито до летището, всеки трябва да се сети, че системата е сбъркана, тези цени не могат да финансират авиокомпания.

Бивш пилот на Райънеър обяви проект за нова нискотарифна компания, която от следващото лято да предлага цени с една трета под конкуренцията. Дестинациите включват САЩ, Близкия изток и Бразилия. Инициаторите искат да съберат 100 милиона долара, но браншът е скептичен за успеха на нова компания на фона на вълната от фалити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордният тримилионен пътник кацна на летище Бургас (СНИМКИ)
Рекордният тримилионен пътник кацна на летище Бургас (СНИМКИ)
Протест „Поход за живот“ се провежда във Варна след смъртта на велосипедист
Протест „Поход за живот“ се провежда във Варна след смъртта на велосипедист