Нови идеи за икономическо райониране на страната

В Албена се провежда XIII годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините. Обсъден беше новият териториален обхват с различни варианти за икономическо райониране на страната. Предвижда се да не се определят административни центрове на районите. Тези промени в Закона за регионалното развитие ще бъдат публикувани за обществена консултация.

от Петя Николаева
преди 1 година
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

В проекта за промени на закона за регионалното развитие става дума за ново икономическо райониране на страната, варианти за което се обсъждат от няколко месеца. Дискутират се три варианта за ново регионално деление - два с по четири района и един с пет. Например единият обхваща Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски район.

Според регионалното министерство се предвижда да бъдат определени градове, в които да се осъществяват функции по планиране, програмиране, наблюдение и оценка на регионалното развитие. По-голяма част от общините настояват да бъде приет варианта с пет района за планиране.

Даниел Панов, председател на УС на НСОРБ: Това е решение на много общини, които също са изпратили предложение и тази тема има време, за да се дискутира и да се стигне до едно по-добро решение, което е най-вече за планирането по тази програма „Региони в растеж".
;

По време на годишната среща се проведоха срещи между местната власт и министри от кабинета, за да се търси решение на най-наболелите проблеми на местната власт. Един от които е състоянието на четвъртокласната пътна мрежа.

Даниел Панов-председател на УС на НСОРБ: В крайна сметка средствата, които се заделят за четвъртокласната пътна мрежа са десетки пъти по-малко от тези, които са в регионалната инфраструктура.

Предстои среща в Министерството на финансите, където общините ще поискат средствата за четвъртокласните пътища да бъдат увеличение поне 10 пъти. Председателят на парламента обеща депутатите да подкрепят исканията на общините.

Цвета Караянчева, председател на НС: Имаме желание, знам че вашата болка е в четвъртокласната пътна мрежа, защото там наистина нещата не стоят никак добре, но разберете че има и възможности на бюджета, разбира се има и излишък, който ще бъде реализиран в отделните политики и това което е възможно ще бъде дадено и на общините.

В рамките на годишната среща бяха обсъдени още новия закон за личната помощ, електронните услуги, новия закон за преброяване на населението и жилищния фонд.

Топ 24
Най-четени