Пловдивската полиция разби канал за незаконна търговия с археологически ценности. Засега са арестувани двама души от Пловдив и София в момент на сделка. Издирва се и трети съпричастен с канала в чужбина.

Пловдив

Групата е наблюдавана три месеца от отдела за културно исторически ценности към Криминалната полиция, използвани са и специални разузнавателни средства.

Иззети до момента са над 877 артефакти, сред тях има златни и сребърни монети. И днес продължават обиските и изземването на археологическите ценности в страната. От прокуратурата очакват броят им да надхвърли 1000 броя.

Румен Попов – окръжен прокурор: Извършени са множество претърсвания и изземвания на различни адреси в София Пловдив, Стамболийски, Асеновград и в друг областен град, който към настоящия момент ще се въздържа да споменавам.

Културно-историческите ценности са от Античността, Римския период и Средновековието. Изкупувани са от иманяри в цялата страна. След като експертизите приключат, ще може да се каже на каква стойност са иззетите предмети, заявиха от прокуратурата. Задържаните търговци могат да получат от една до шест години затвор и глоби до 15 хиляди лева.