НОВИНИ

Разбиха престъпна мрежа за измами с криптовалути

Австрийските служби, със съдействието на България, разбиха мащабна престъпна мрежа за онлайн измами с криптовалути и финансови продукти в размер на 100 млн. евро. В България е е задържан израелски гражданин, който е основният заподозрян. Все още се изяснява колко са големи щетите у нас.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:50, 26.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Само година, след като беше разбита финансовата пирамида с биткойни, маскирана като компютърна игра "Оптиомент", гръмва този гигантски случай в областта на онлайн платформите за залагания.

Бюрото за финансови разследвания на Федералната криминална служба в Австрия работи по случая от септември 2017 г. На мушката им е международна групировка, събирала жертвите си чрез социалните мрежи, обаждания от нарочно създадени телефонни центрове и масови мейли.

Вложители са подмамвани, че при превод на пари за тях не възникват никакви рискове и дори от определена сума нагоре ще ползват инвестиционна застраховка за евентуална загуба на капитала. След първите преводи веднага се увеличава обема на виртуалното депо от средства, базирано на платформата. Вложителите обаче са съветвани или да не пристъпват към изплащане, или пред тях се инсценира абсолютна загуба, която води към нови преводи, за да се изравни загубата. Клиентите не са знаели, че в този момент средствата им вече са били в оборот за пране на пари чрез несъществуващи фирми.

Европейското разследване на този обръч се е провело между 28 януари и 1 февруари в София. Иззети са няколко терабайта с данни, фирмени документи и парична сума в шестцифрен размер. Претърсени били помещенията на 21 фирми, както и четири частни адреса. 14 банкови сметки са били запорирани и е задържан главният заподозрян. Предстои той да бъде екстрадиран в Австрия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„София филм фест“ започва на 7 март
„София филм фест“ започва на 7 март
Кандидатите за европейски главен прокурор бяха изслушени в Европарламента
Кандидатите за европейски главен прокурор бяха изслушени в Европарламента