COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Разбиха престъпна схема за фалшиви дипломи в Шумен (СНИМКИ)

Криминалисти от Шумен пресякоха незаконна дейност с изготвяне и продажба на неистински дипломи за завършено средно и висше образование. Работата по документиране на престъпното деяние се провежда под надзора на Шуменска районна прокуратура.

от МВР
14:29, 21.12.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас
Разбиха престъпна схема за фалшиви дипломи в Шумен (СНИМКИ)

Оперативните действия започнали преди повече от два месеца, когато служители от Криминална полиция в РУ - Шумен влезли в дирите на престъпна схема. При упорита и последователна работа било изяснено, че в основата ѝ са жители на града. Те се занимавали с изготвяне на неистински документи - основно свидетелства и дипломи за завършено средно и висше образование.

При разплитане на случая криминалисти установили, че набирането на „клиенти" ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес. В контакт с потенциалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в регистър.

Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 - 1800 лева, а за висше - между 2000- 2500 лева. Поръчителите, около 60 души от цялата страна, пращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. При проведените оперативни действия било изяснено, че от престъпната дейност била реализирана значителна „печалба" .

За времето от 11 до 20 декември, под надзор на прокурор от районната прокуратура в Шумен, са проведени множество процесуално-следствени действия. За изясняване на съпричасността към незаконната дейност са задържани и разпитани осем местни жители. В хода на разследването са проверени частни имоти в Шумен и още три града в страната. На един от адресите била открита компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи.

В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен за хазартна дейност и кражби мъж и 17-годишния му син, била намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж. Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис.

От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са осем души - на възраст от 17 до 48 години, привлечени са като обвиняеми. При последвали действия от територията на страната са иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Назначени са множество експертизи.

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
2019: Големите политически въпроси, които предстоят
2019: Големите политически въпроси, които предстоят