Международна мрежа за масови измами с платена телевизия е разбита при акция в няколко страни, включително България. Операцията е координирана от Евроджъст в Хага. Казусът е уникален за Евросъюза и показва как организираната престъпност разширява дейността си към нарушения на аудиовизуалното авторско право. Щетите възлизат на 6,5 милиона евро и застрашават съществуването на законните доставчици на платена телевизия.

В момента на акцията платформата Екстрийм Коудс е имала 700 хиляди потребители и потенциал за 5 милиона клиенти - това съобщават италиански източници. Срещу едва 12 евро абонамент потребителите са имали достъп до почти всички платени телевизии.

Координирани полицейски действия за затварянето на платформата са предприети във Франция, Германия, Холандия, Гърция и България. Преустановена е дейността на над 200 сървъра и повече от 150 ПейПал акаунта на престъпниците. Потребителите на платформата рискуват глоби до 25 хиляди евро.

Полковник Джовани Реча - италианска полиция: Операцията е резултат от мониторинг от 2017-та на някои интернет сайтове, които продават съответни пакети. Чрез АйПи адресите стигнахме до тази организация, която действа в Италия и Европа. Използвали са сървъри, свързани един с друг и платформата Екстрийм Коудс. Така успявали да създават пакети като кодирали сигнала на големи медии и продавали всички програмни пакети на много ниски цени.

Създателят и управител на платформата е арестуван в Солун, у него са открити 100 хиляди евро. В разбиването на схемата има и българско участие. Окръжната прокуратура в Благоевград и отдел „Киберпрестъност" на ГДБОП са извършили претърсвания и изземвания на електронни доказателства от два адреса в град Петрич.

Става въпрос за офиси и адреси на фирмите, използвани за извършване на престъпната дейност. В акцията са участвали четирима представители на италианската полиция. Близо половин година от ГДБОП са следили дейността на групата у нас.