НОВИНИ

Турската полиция е разбила международна престъпна мрежа за трафик на мигранти

Турската полиция е разбила международна мрежа за нелегален трафик на мигранти. Мрежата е била разкрита със съдействието на полицейските служби на 13 държави, сред които България, Румъния, Сърбия и др., съобщава турският вестник "Хюриет". Службите си обменяли информация и предприемали проследяване в съответната страна.

bnt avatar logo
от БТА
16:12, 15.01.2017 (обновена)
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Турските служби са организирали операция на 40 различни адреса. Тридесет и пет души са арестувани и задържани в затвора, докато другите петима заподозрени са освободени под гаранция. Проследяването на бандата започнало през месец април м.г. В полицията се получил сигнал, че банда, ръководена от турски граждани, която действала със свои хора и в чужбина, организира нелегално прехвърляне на кюрди, свързани или симптазиращи на Кюрдската работническа партия (ПКК).

След месец юли, когато в Турция бе направен опит за преврат, бандата организирала нелегално прехвърляне и на хора, заподозрени за връзки с Фетуллахистката терористична мрежа - ФЕТО, която турските власти обвиняват за организатор на осуетения опит за преврат на 15 юли м.г. Трафикът се осъществявал основно през страни, с които Турция има безвизов режим.

През септември била засечена първата група от 17 трафиканти и започнало проследяването й. В резултат на това турските полицейски служби разкрили явки на бандата в населените с кюрди градове Шанлъурфа, Вираншехир, Бингьол, Газиантеп, откъдето се прекарвали нелегално хора срещу 3-5 хиляди евро на човек. Лице с инициали О.К. и братята му били начело на бандата.

Нелегалните първо били откарвани до Истанбул, а оттам в Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, с които Турция има безвизов режим. След това нелегалните мигранти продължавали към европейски държави. Според публикацията на "Хюриет", един от каналите на бандата минавал през България и той се използвал главно за прехвърляне на мигранти от Афганистан, Сирия и Пакистан.

Нелегалният маршрут преминавал през горските пътеки и коритото на реката между селищата Игнеада и Дерекьой. След това трафикантите предавали мигрантите на своите хора в България. Друг начин за прехвърляне на мигранти бил чрез друга банда, която осигурявала фалшиви визи и с автобуси ги прекарвали до България и Румъния и оттам за Европа.

За онези, които не притежавали шенгенски визи, организирали маршрут през Босна и Херцеговина. Хотел в пограничния град Одрин служел за явка за подслоняване на нелегалните мигранти. Оттам ги насочвали към турско-българската или турско-гръцката граница. Разследването на турската полиция установило, че няколко от арестуваните членове на бандата са свързани с ФЕТО и ПКК.

Установено било също, че бандата давала рушвети на служители по летищата, за да прекарват безпроблемно мигрантите, а също и да заличават печатите в паспортите за депортирането им.

;

Ето как вътрешният министър в оставка коментира в Бургас информацията на "Хюриет":

Румяна Бъчварова - министър на вътрешните работи в оставка: "Предполагам, че това е по линия на Европол и е някаква международна операция, аз лично нямам конкретна информация за това, но усилията в борбата срещу трафикантските мрежи участват всички европейски държави, включително и България и по повод и на конкретните случаи, които имаме с наши граждани на територия на други държави - това е пътят да се преодоляват големите мрежи за трафикиране на хора щото тези милиони мигранти в Европа, чужди граждани, не са дошли сам Те са тръгнали организирани и са стигнали до крайна точка също организирани. Освен да поздравя всички, които са участвали в тази операция."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среща на ветерани във Виетнам
Среща на ветерани във Виетнам
731 затворници в Албания бяха освободени, след като получиха амнистия
731 затворници в Албания бяха освободени, след като получиха амнистия