НОВИНИ

Раздадоха коледни пакети на социално слаби от Варна

За 14-та поредна година в навечерието на Коледа бяха раздадени пакети с храна на 600 социално слаби варненци. Инициативата е на Областния съвет на Червения кръст, Община Варна и Икономическия университет в града. Това стана на благотворителен концерт "Заедно за Коледа – 2018", организиран специално за хората в неравностойно положение във Варна.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
07:15, 14.12.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

В коледните пакети са включени хранителни продукти от първа необходимост. За хората в неравностойно положение това е сериозна помощ, защото мнозина от тях живеят повече от скромно. Сред тях е Марийка Димитрова. Тя не работи, защото гледа сина си, който е с интелектуални затруднения. Семейството им се издържа с 400 лева на месец.

Марийка Димитрова: Ами, всичко каквото могат хората са сложили, перфектни са пакетите, отношението им е чудесно, големи сърца, помощта е огромна, благодарни сме.

В благотворителните инициативи често се включват и членове на пенсионерски клубове и читалищни дружества, които помагат при разпределянето на социалните пакети.

Миланка Тодорова, председател на Дружество "Благовещение: Хората живеят много оскъдно, като казвам хората, до които ние се докосваме, пенсионерите. Те ще бъдат зарадвани с възможност да си направят баница, да си посрещнат празниците, Коледните и новогодишните празници и вярвам, че всеки който се докосне до този вид дарение, ще му трепне сърцето и ще каже, все още има хора на този свят, които да мислят за нас.

Социалната политика е сред приоритетите на Община Варна. През последните години непрекъснато се разкриват нови социални услуги.

Коста Базитов – заместник-кмет на Община Варна: Опитваме се да обхващаме целевите групи по всякакъв начин, за да подпомагаме с помощта на организациите, на Червения кръст, в конкретния случай, НПО-тата,които са основен двигател и аутсорсване, и услуги в социалната политика.

Все повече млади хора стават доброволци в Българския червен кръст. Желанието им е да помагат на най-уязвимите групи в обществото.

Габриела Докова, доброволец в БЧК-Варна: На всеки би могло да се случи, това, което за съжаление се е случило на всички тези хора. И всеки трябва да помага с каквото и колкото може.

Благотворителните инициативи за социално слабите хора ще продължат и в началото на новата година.

Илия Раев – председател на Областния съвет на БЧК-Варна: Няколко хиляди души ще получат по 50 кг храна, това са 465 тона, които ще бъдат раздадени от нашите доброволци.

14 500 души в неравностойно положение във Варна и областта ще получат пакети с храна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ни дъжд от падащи звезди - кога можем да сбъднем желанията си
Очаква ни дъжд от падащи звезди - кога можем да сбъднем желанията си
Представят новите ограничители по улица Граф Игнатиев
Представят новите ограничители по улица "Граф Игнатиев"