НОВИНИ

Раздадоха наградите "Златен пирон'' за най-лоши примери в законодателството

Наградите "Златен пирон" за абсурди в законодателството бяха връчени за трета поредна година на церемония в най-голямата аудитория на Софийския университет. След гласуване организаторите от проекта "Юридически барометър" определиха хита в правните дефиниции тази година. Според него всеки българин е пътуващ, независимо дали реално заминава някъде или не. Повече за абсурдите в законотворството от Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:56, 07.11.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Когато законотворците творят, явно и боговете мълчат. За им пазят тишина, защото всяка запетайка е важна. Но дали всяка наистина...

Кирил Вълчев - журналист: Просто са сбъркали и запетайката беше сложена между така и че. И я местят с цял закон, цялото Народно събрание се занимава да преместят запетайката преди така - да стане така че.

Нататък примерите стават още по-комични. Разбираме, че във уелнес центъра не е задължително да има вода и природни фактори, за да се нарича уелнес. Но най-силни аплодисменти получи определението на това какво е да си "пътуващ" според Закона за туризма: "Пътуващ е всяко лице, което желае да сключи договор за туристически пакет или за свързани туристически услуги или което има право да пътува въз основа на такъв договор."

Кирил Вълчев - журналист: От тази дефиниция става ясно, че всички българи са пътуващи, защото е достатъчно да желаят да пътуват, да сключат договор за пътуване. Нещо повече - от тази дефиниция става ясно, че дори не е нужно да желаеш да пътуваш, достатъчно е, че имаш право да пожелаеш да пътуваш.
Даниел Вълчев - бивш министър на образованието: Т.е. желанието вече те прави пътуващ. В крайна сметка това е доста добре - аз също ще го разпространя и ще кажа на жена ми - ако искаш да пътуваш до Бразилия, няма проблеми - желаеш ли, желаеш - честито!

Така дефиницията за "пътуващ" надмина дори миналогодишния любимец в категорията "Изгубени в превода". А той беше смятан за непобедим.

Миналогодишната най-абсурдна легална дефиниция беше за яйца от охлюви. Според нея яйца от охлюви са всички яйца, излюпени от сертифицирани родители до 2 дни от снасянето им. Т.е става ясно, че за да излюпиш яйца от охлюви, съвсем не е нужно да си охлюв.

В рубриката "Догодина по същото време" отново спечели Кодекса за социално осигуряване. Само за 10 месеца депутатите пак са го променили и то цели 14 пъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рома победи ЦСКА Москва, Валенсия с първа победа в ШЛ
Рома победи ЦСКА Москва, Валенсия с първа победа в ШЛ
Нарушения във видинската болница по случая със смъртта на пациент на хемодиализа
Нарушения във видинската болница по случая със смъртта на пациент на хемодиализа