НОВИНИ

Разделение в Каталуния преди вота на 1 октомври

Испанските власти не изключват ареста на каталунския лидер Карлес Пучдемон. Главният прокурор на Испания заяви ,че той има в какво да бъде обвинен, но не е взето решение. Дни преди референдума за независимост, насрочен за 1 октомври, напрежението в Каталуния нараства.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:46, 26.09.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Председателят на каталунското регионално правителство Карлес Пучдемон не се отказва от референдума за независимост, въпреки забраната на испанския Конституционен съд. Централните власти са успели да дискредитират вота, твърдят високопоставени източници от правителството в Мадрид, цитирани от Ройтерс. Според тях Каталуния не разполага с избирателна комисия, урни, бюлетини, изборни материали и други средства за провеждане на вота. Сред жителите на най-богатата област в Испания царят смесени чувства. Проблемът е, че допитването създава разделение в Каталуния, смята кметът на Лейда - град с около 140 000 жители. Анджел Рос няма да предостави възможност за гласуване в неделя.

Анджел Рос, кмет на Лейда: Някои подкрепят референдума за независимост, но с един нюанс. Те не подкрепят независимостта, а провеждането на референдум за независимост. Много хора искат да гласуват, за да накажат централното правителство.

Кметовете на 203 от общо 948 общини няма да разрешат провеждане на референдума. Главната прокуратура заплаши с арести останалите кметове. Разпитани са 17 души, създали уебсайтове за референдума, които властите закриват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова определи ставащото в управляващата коалиция като тревожно
Корнелия Нинова определи ставащото в управляващата коалиция като тревожно
Община Варна инвестира над 4 милиона лева за ремонт на улици
Община Варна инвестира над 4 милиона лева за ремонт на улици