Украйна разглежда няколко възможни причини за самолетната катастрофа вчера в Иран, при която загинаха 176 души. В телевизионно обръщение президентът Володимир Зеленски призова да не се правят спекулации и прибързани заключения. Днес в Украйна е ден на траур.

Самолетът на украинските авиолинии не е подавал сигнал за проблем, но се е опитал да се върне на летището в Техеран. Това сочи предварителен доклад на иранската организация за гражданска авиация.

Машината се разби минути след излитането си, без да успее да достигне крайната си дестинация - Киев. Загинаха всичките 176 пасажери. Сред тях 11 украинци.

В телевизионно обръщение украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че в Иран вече са пристигнали 45 украински специалисти, които ще се включат в разследващия екип.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Приоритет на Украйна е да се установят причините за самолетната катастрофа. Със сигурност ще разберем истината. За целта ще бъде проведено задълбочено и независимо разследване в съответствие с международното право. Комисия на Организацията за гражданска авиация на ислямска република Иран ще разследва катастрофата.

По думите на Зеленски Украйна разглежда няколко причини за трагедията.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Призовавам всички, особено предвид факта, че Украйна е центърът на информационна война, да се въздържат от манипулации, спекулации, конспиративни теории, прибързани заключения и непотвърдени теории.

Засега надделява хипотезата, че самолетът се е разбил заради техническа неизправност, но разследването продължава.

Ден на траур в Украйна в памет на жертвите от самолетната катастрофа

Ден на траур в Украйна в памет на жертвите от самолетната катастрофа

Ден на траур в Украйна за жертвите на самолетната катастрофа с украинския самолет в Иран. Вчера машина със 176 души на борда се разби малко след излит...