НОВИНИ

Разглеждат предложения за промяна на плана за управление на „Витоша“

С нощно каране се открива ски сезонът на Витоша. Добрите условия тази година позволиха писта „Витошко лале“ да отвори още преди Нова година. От утре ще работи и Симеоновският лифт, а от общината пускат 10 нови автобуса по линиите 66 и 63 до Витоша. Те ще се движат по досегашното си разписание, но ще са много по-модерни и ще разполагат с място за допълнителен багаж.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:20, 21.12.2018
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

Приемането на декларацията за подкрепа на кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. е важна стъпка за развитието на ски спорта на Витоша. Ако домакинството стане факт, това ще е ключово за по-бързата модернизацията на спортните съоръжения в столицата, включително лифтовете на Витоша. Това обаче не може да стане без изменения в плана за управление.

Карлос Контрера, вносител на декларацията: Самият план съдържа в себе си взаимни противоречия, които блокират всяка инициатива за модернизиране на съоръженията и това не го казвам аз, казва го междуведомствена група, която има доклад от юни 2018 година.

Още през септември екоминистърът Нено Димов заяви, че за да постъпи инвестиционно намерение за цялостно модернизиране на ски зоната на Витоша, от собствениците на съоръженията "Витоша ски" трябва първо да бъде променен планът.

Карлос Контрера, вносител на декларацията: Стъпките са ясни, има внесено предложение от страна на Министерството на спорта до Министерството на околната среда и водите, трябва да започне процедурата по изменение на плана. Ако имаше друг вариант, той досега щеше да е реализиран.
;

Пистата „Витошко лале“ е обработена и готова да посрещне множеството любители на зимните спортове.

Промени в цените на картите няма, като единствената новост е, че децата до 12-годишна възраст ще могат да карат на нощното каране между 18 и 22 ч. срещу 1 лв.

И тази година пистата на Витоша е само една, както и лифтът. Законови спънки вече повече от 10 години не позволяват модернизирането на съоръженията. Затова от няколко месеца и Министерството на спорта и Министерството на екологията работят сериозно по разрешаването на проблемите на Витоша. От Общината приеха декларация, с която кандидатурата на София за домакин на Младежките олимпийски игри.

;

По проблемите на "Витоша" в общината пък работи временна комисия. Едно от предложенията, ако кандидатурата на София за младежката олимпиада успее - да се модернизират и различни спортни зали и в самия град, не само в планината.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Разбира се, че би било добре София да бъде домакин на големи състезания, знаете, че това допринася чувствително и за развитието на града, и за масовия спорт сред децата и младите хора. За мен най-важно е на Витоша през зимата да могат децата на София да карат ски, да се учат да карат ски.

От общината посрещат новия зимен сезон с обновени автобуси, които тръгват още утре. Засега обаче не е рентабилно линиите 63 и 66 да се пускат и в делнични дни и общественият транспорт в планината остава само в събота и неделя и по празници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бурни протести заради изнесено заседание на испанското правителство в Барселона
Бурни протести заради изнесено заседание на испанското правителство в Барселона
Засилен е трафикът от автомобили на изходите на столицата
Засилен е трафикът от автомобили на изходите на столицата