НОВИНИ

Разговори във Виена за сделката с Иран

Иран ще реши до няколко седмици дали да остане в споразумението за ядрената си политика. Във Виена се състояха първите разговори между дипломати от няколко страни, след като Вашингтон обяви, че се оттегля от иранската сделка.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:28, 26.05.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Висши дипломати от Великобритания, Франция, Германия, Русия, Китай и Иран се събраха в австрийската столица и обсъдиха споразумението с Техеран. Това е първото им среща откакто на 8 май Доналд Тръмп се оттегли от споразумението.

Михаил Улянов, посланик на Русия в ООН във Виена: Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия потвърди още веднъж, че Техеран напълно изпълнява задълженията си по сделката.

След тази среща Иран придоби увереност, че споразумението може да бъде спасено, въпреки действията на Вашингтон, каза иранският представител.

Абас Арагчи, заместник-външен министър на Иран: Имаме усещането, че европейците, Русия и Китай са сериозни. Те признават, че оцеляването на иранската сделка зависи от това интересите на Иран да бъдат спазвани.

Техеран ще вземе важно решение след по-нататъшни разговори с големите сили.

Уанг Кун, външно министерство на Китай: Нашите ирански колеги са искрени. На тях вероятно ще им отнеме две-три седмици, за да решат окончателно дали да останат в споразумението.

Според официалното съобщение на Европейския съюз, на срещата във Виена е било обсъдено как да се продължи петролният износ на Иран, на фона на американските санкции, финансовите отношения на Техеран в чужбина и международните му транспортни връзки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците си
Борисов: Със загубата на Светлин Русев България загуби един от мъдреците си
Откриха паметник на Иван Вазов в Загреб
Откриха паметник на Иван Вазов в Загреб