COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

В античния град Кабиле край Ямбол над 200 души пресъздават исторически двубои

Гладиаторски двубои, рицарски битки и сцени от военни сражения се разиграват днес и утре в тракийския и античният град „Кабиле“ край Ямбол. Археологическият резерват е арена на осмото издание на Панаир на туристическите забавления и анимации, привличайки хиляди посетители със зрелищни атракции, съобщават от общината.

от БНТ
17:21, 22.06.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
В античния град Кабиле край Ямбол над 200 души пресъздават исторически двубои

Участниците представят бойни умения, облекло, въоръжение, бит и вярвания на древни народи и племена. Сред атракциите са още пресъздаване на римската игра с топка Харпастум, стрелба с лък, конна езда, пазар на роби, демонстрации на антични танци и специалитети от кухнята на древните. Панаирът се допълва с пъстро тържище и тематични анимации за деца, занаятчийски работилници, мелене на зърно, грънчарство, тъкане на стан и много други.

Във фестивала участват близо 200 възстановчици от клубове от страната и гости от Румъния и Хърватия.

;

Символичен домакин и „организатор“ на игрите е сенатора Антоний Део Аугустус, чийто образ е представен от актьора от Куклен театър – Ямбол Ангел Попов.

Тази вечер, от 19 часа ще бъде пресъздаден сблъсък между римляни и варвари, като в битката ще се включат почти всички възстановчици.

;

Утре панаирът на туристическите забавления и анимации продължава от 10 часа, а финалът ще е в 13 ч.

Преди да „превземат“ античния „Кабиле“ персонажите от древността дефилираха по централната улица на Ямбол. Събитието е част от програмата за празника на града. Основни организатори са община Ямбол и Регионалния исторически музей.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Само 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Кои са те?
Само 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги. Кои са те?
Витошките лифтове Лале 1 и 2 започнаха работа
Витошките лифтове "Лале" 1 и 2 започнаха работа