НОВИНИ

Разказ на Здравка Евтимова влезе в американски учебник

Признание за български автор. Разказът "Кръв от къртица" на българската писателка Здравка Евтимова влезе в учебник по литература за 8- ми клас в Съединените американски щати.Той е преведен на английски под името "Blood". В учебника са включени и разкази на световноизвестни автори като Рей Бредбъри, Айзък Азимов и Едгар Алън По.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:57, 25.01.2019
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Здравка Евтимова казва, че за първи път разказът ѝ излязъл на английски език през 2003- та в литературното списание "Антиок Ревю". После бил подбран в Антология за най- добри разкази под 2000 думи, публикувани в САЩ, а оттам влязъл и в учебник по литература за 8- ми клас. В кратък мейл редакторите ѝ обяснили, че са избрали разказа заради "непоклатимия му хуманизъм".

Здравка Евтимова, писател: Зарадвах се наистина. Струва ми се, че 14-годишни младежи, ще им е малко трудно да го разберат или може и да се уплашат. Но радостта ми беше голяма.

Учебникът е от шест дяла. Разказът "Кръв" е във втория, наречен " Тръпката, която изпитваме при изживяване на нещо страшно". В този дял са също автори като Едгар Алън По и Брам Стокър с "Дракула". Целта на учебника е както учениците да обогатят речника си, така и да се научат да пишат самостоятелно по дадена тема. Питам Здравка Евтимова защо, според нея, разказът й не е в български учебник.

Здравка Евтимова, писател: Аз не съм експерт по педагогика, това е много висока отговорност и предпочитам друг да взима такива решения. Не е моя задача да мисля по този въпрос. Аз се вълнувам да има хубави неща, които са близки до сърцата.

Здравка Евтимова е завършила английска филология, работи като преводач. Досега нейни разкази са публикувани в над 32 държави. Очаква съвсем скоро сборниците ѝ да се появят в Китай и Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможно е ЕС да даде на Великобритания няколко седмици отсрочка за Брекзит
Възможно е ЕС да даде на Великобритания няколко седмици отсрочка за Брекзит
Дискусия на тема Бъдещето на обществените медии в цифровата ера в НДК
Дискусия на тема "Бъдещето на обществените медии в цифровата ера" в НДК