НОВИНИ

НСИ: Разходите на българското семейство растат по-бързо, отколкото доходите

Разходите на българското семейство растат с по-голям темп, отколкото доходите, но все още приходите са повече от харчовете, сочи анализ на Националния статистически институт. Според данните все по-малко средства отделяме за храна, за сметка на разходите за поддръжка на жилището, данъци, такси и социални осигуровки. Основните ни приходи се формират предимно от заплатите, показва тримесечно проучване сред 3000 български домакинства.

Николай Минков
от Николай Минков
17:29, 17.05.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Ръст от 8% на доходите отчита НСИ през първото тримесечие на тази година спрямо предходната. Според проучването, средният доход на член от семейството е нараснал със 110 лв. за година, като през март е бил близо 1520 лв.

На този фон обаче се наблюдава траен ръст на разходите спрямо приходите. Само за година те са се повишили с 11 на сто, като за първото тримесечие на миналата година са скочили със 140 лв. или малко над 1400 лв.

;

Продължаваме да харчим твърде много за храна - цели 30% от бюджета, въпреки, че се отчита спад в този разход през годините. За режийни плащаме малко над 18% за данъци и осигуровки - близо 15%.

Българинът все още разчита основно на заплатата си, която формира над 57 % от общия доход. На второ място идват пенсиите.

Заемите и кредитите, теглени от домакинствата, намаляват, като през първото тримесечие на 2019 г. средно на член на домакинство се падат 5,60 лв. доход от кредит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куркума от Индия с високо съдържание на олово е засечена на родния пазар
Куркума от Индия с високо съдържание на олово е засечена на родния пазар
Почина авторът на стъклената пирамида на Лувъра
Почина авторът на стъклената пирамида на Лувъра