НОВИНИ

На разходка в парк "Врана"

Парк-музей "Врана" е един от най-любопитните паркове в София и се намира на 11 км. от идеалния център на града. Площта, на която е разположен, е приблизително 1000 декара. От 2013 г. мястото, което събира история и природа в едно, е отворено и за посетители. Вижте повече за паметника на парковото изкуство в репортажа на Ирина Шуликова и оператора Борис Големанов.

Ирина Шуликова
от Ирина Шуликова
10:22, 10.08.2017
7327
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Парк "Врана" е с над 100-годишна история и не отстъпва по живопис пред европейските пейзажни паркове, създадени през XIX в. Любопитен факт за парка е, че винаги е бил собственост на управниците на града. В края на XIXв. Цар Фердинанд I започва да закупува земите, на които и до сега се намира произведението на парковото изкуство.

Милена Васева: "Фердинанд е бил известен ботаник, включително и орнитолог. От там идва и името на парка. Историята така разказва, че когато е построена сградата той е казал, че първата птица, която кацне на нея...на нея ще даде името на парка. Всъщност името на парка идва от птицата врана. На територията на парка, който е една своеобразна ботаническа градина са описани 821 дървесни, храстови и тревисти видове. Вече много от тези видове се срещат и на територията на целия град, но тогава те са били внасяни от цял свят...не е имало такива декоративни разсадници."

Пътеките на парка водят до различни части от историята ни. Могат да видят дворецът "Врана", стопанските постройки и още много.

Милена Васева: "Непосредствено до езерото с лилиите е алпинеумът "Даалем", както и вторият гроб на цар Борис. А къщичката, пред която се намираме е била построена и предвидена за монасите, които да обслужват параклиса с тленните останки. При комунистическата власт, паркът Врана и дворецът са били използвани за резиденция на тогавашните управляващи, но Георги Димитров е отказвал да спи в двореца и е спял, когато е идвал тук в тази къщичка. Така тя остава като къщичката на Георги Димитров."

На територията на парка все още има и диви животни - язовци, лисици, белки, златки, затова и достъпът за граждани не е напълно свободен. Мястото е подходящо за културно-познавателен отдих, който не предвижда каране на колело, пикник или свободна разходка на домашни любимци. Тютюнопушенето също не е позволено. Паркът е отворен за граждани в събота и неделя от 10:00ч до 16:00ч. и до мястото може да се стигне както с автомобил и колело, така и с линия на градския транспорт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски разузнавателен самолет премина над САЩ
Руски разузнавателен самолет премина над САЩ
ДФ Земеделие отпуска 5 млн. лева за нисколихвени кредити на зърнопроизводители
ДФ "Земеделие" отпуска 5 млн. лева за нисколихвени кредити на зърнопроизводители