НОВИНИ

Археолози търсят най-големия раннохристиянски манастир в Родопите

Археологическата експедиция на Перперикон ще се опита да открие най-големия раннохристиянски манастир в Родопите, съобщи ръководителят на проучванията професор Николай Овчаров. В продължение на три месеца над сто души - учени и работници ще разкрият няколко сгради, които се намират до откритата през миналата година голяма раннохристиянска базилика в подножието на скалния град.

bnt avatar logo
от Красимир Момчилов
15:32, 28.06.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още
археолози търсят големия раннохристиянски манастир родопите

Базиликата е построена през втората половина на пети век и впечатлява с размерите си. Най-вероятно тя е била централния храм на загадъчната епископия Родопи, за която досега има само писмени сведения. Около нея личат зидовете на много масивни сгради и това кара археолозите да смятат, че са попаднали на един от най-големите ранно християнски манастири в тази част на днешна България.

проф.Николай Овчаров, археолог: Факт е, че тази грандиозна базилика не може да бъде сама в полето. Предполагам, че тук ще има някакъв голям манастир около нея или тя ще бъде на някакъв огромен площад ,който се намира в сърцето на южното подградие. Но по съм склонен към първия вариант.

Още в първия ден на разкопките са открити каменни колони, много византийски монети и оловен печат на средновековен епископ. Намерено е и засега загадъчно помещение с кръгла форма, което продължава на голяма дълбочина в скалите. Целта на археолозите е през това лято да разкрият раннохристиянския манастир, а през следващата година той да бъде частично възстановен.

проф .Николай Овчаров, археолог: Тази базилика, в която се намираме с няколкото колони, които са запазени ,с многобройните части от каменната декорация , позволява да се направи така наречената анестеноза - тоест с оригинални елементи тя да бъде възстановена на значителна височина.

Перперикон вече ще има и нощно осветление. Тази събота то ще бъде включено за първи път и светлините ще облят крепостните стени и кулите на античния град.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънските социалдемократи одобриха бъдещото правителство
Румънските социалдемократи одобриха бъдещото правителство
Жителите на Благоевград потърсиха спасение от жегите в местността “Бодрост”
Жителите на Благоевград потърсиха спасение от жегите в местността “Бодрост”