COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Разкриха две фабрики за нелегални цигари

Две фабрики за нелегални цигари са разкрити при мащабна полицейска операция в Пловдивско. Първата е в село Ръжево Конаре, където се е подготвял тютюна, а във втората в село Труд са се изработвали цигарите.

от БНТ
17:39, 04.07.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Това е халето, в което са се произвеждали нелегалните цигари.То се намира между Пловдив и село Труд. Тук са произвеждали цигари на световноизвестна фирма. По думите на премиера Бойко Борисов, който днес дойде на място, за да инспектира акцията, инвестицията в завода е за близо 10 милиона лева. По думите му това е една от най-големите нелегални фабрики, разкривани досега у нас.

Халето за производство на цигари в село Труд е било изградено преди година. То е със специални шумоизолиращи панели, достъпът до завода е бил контролиран. По думите на премиера Бойко Борисов разбитата фабрика е най-голямата в страната.

Бойко Борисов - министър-председател: Виждате какви изолации, съвсем други - молдовци, украинци са работниците, те не излизат, тука живеят, тука имат си щанги да вдигат, сиреч няма никакъв признак да отидат на кафе, на ресторант, по какъв начин да ги забележат в Пловдив или в друг град. Абсолютно конспиративно произвеждат продукцията.

В цеха в Ръжево Конаре, където се е нарязвал тютюнът, полицаите открили и специално изграден тунел за бягство.

Иво Иванов, главен секретар на МВР: В самото помещение има една голяма тръба, която е подготвена около 30-40 м. За съжаление се е получило срутване, не е издържало на земната маса, заради това не може да се използва, но иначе много хитро е било измислено, при наше посещение, скейтборд с фенерчета вътре и да може да излезе извън залата докато ние щурмуваме помещението.

При акцията са арестувани 11 души, а още 4 се издирват. Задържаните цигари от двете фабрики са на стойност около 2 млн. лв.

Иван Гешев - заместник главен прокурор: Това е резултатът, който води до това, че контрабандата и нивото на контрабандни и незаконно произведени цигари е толкова малко, едно от най-малките в ЕС.
Бойко Борисов, министър-председател: По дребни сметки между 15 и 20 млн. на месец ощетяват бюджета. Горе-долу колкото искат полицаите за нощния труд.

Бойко Борисов заяви, че хората, свързани с дейността на фабриката, са известни и в момента специализираната прокуратура ги издирва. Очаква се утре специализираната прокуратура да оповести още данни по случая.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
ДРУГИТЕ новини: Мода в библиотеката
ДРУГИТЕ новини: Мода в библиотеката