НОВИНИ

Разкриха две фабрики за нелегални цигари

Две фабрики за нелегални цигари са разкрити при мащабна полицейска операция в Пловдивско. Първата е в село Ръжево Конаре, където се е подготвял тютюна, а във втората в село Труд са се изработвали цигарите.

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 04.07.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Това е халето, в което са се произвеждали нелегалните цигари.То се намира между Пловдив и село Труд. Тук са произвеждали цигари на световноизвестна фирма. По думите на премиера Бойко Борисов, който днес дойде на място, за да инспектира акцията, инвестицията в завода е за близо 10 милиона лева. По думите му това е една от най-големите нелегални фабрики, разкривани досега у нас.

Халето за производство на цигари в село Труд е било изградено преди година. То е със специални шумоизолиращи панели, достъпът до завода е бил контролиран. По думите на премиера Бойко Борисов разбитата фабрика е най-голямата в страната.

Бойко Борисов - министър-председател: Виждате какви изолации, съвсем други - молдовци, украинци са работниците, те не излизат, тука живеят, тука имат си щанги да вдигат, сиреч няма никакъв признак да отидат на кафе, на ресторант, по какъв начин да ги забележат в Пловдив или в друг град. Абсолютно конспиративно произвеждат продукцията.

В цеха в Ръжево Конаре, където се е нарязвал тютюнът, полицаите открили и специално изграден тунел за бягство.

Иво Иванов, главен секретар на МВР: В самото помещение има една голяма тръба, която е подготвена около 30-40 м. За съжаление се е получило срутване, не е издържало на земната маса, заради това не може да се използва, но иначе много хитро е било измислено, при наше посещение, скейтборд с фенерчета вътре и да може да излезе извън залата докато ние щурмуваме помещението.

При акцията са арестувани 11 души, а още 4 се издирват. Задържаните цигари от двете фабрики са на стойност около 2 млн. лв.

Иван Гешев - заместник главен прокурор: Това е резултатът, който води до това, че контрабандата и нивото на контрабандни и незаконно произведени цигари е толкова малко, едно от най-малките в ЕС.
Бойко Борисов, министър-председател: По дребни сметки между 15 и 20 млн. на месец ощетяват бюджета. Горе-долу колкото искат полицаите за нощния труд.

Бойко Борисов заяви, че хората, свързани с дейността на фабриката, са известни и в момента специализираната прокуратура ги издирва. Очаква се утре специализираната прокуратура да оповести още данни по случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден от изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНТ (ВИДЕО)
Втори ден от изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНТ (ВИДЕО)
Папа Франциск прие на аудиенция президента Путин
Папа Франциск прие на аудиенция президента Путин