НОВИНИ

Разкриха нова църква в крепостта Мисионис край Търговище

Нова църква, с фрагменти от стенописи проучва на крепостта Мисионис край Търговище екип от археолози, ръководени от проф. Николай Овчаров. По негови предположения това е бил личния параклис на епископа на античния град. Новата сграда е 8-та поред открита на Мисионис.

bnt avatar logo
от Денислава Атанасова
20:45, 09.07.2019
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Според археолозите новоразкритата църква датира от края на Първата българска държава.

Проф. Николай Овчаров, археолог: Тази вероятно църква, която започна да излиза през последните дни, е била и стенописана, имаме и фрагменти от стенописите, надяваме се и през останалата част да излязат и изображения на светци, което не е изключено. Така, че очевидно става дума за една представителна сграда.
Ангел Конаклиев, археолог: Тя е изградена от хоросан, постлана е с плочки, които явно са носени от друго място, просто целият под е застлан.

Любителите на културно-историческия туризъм вече могат да разгледат и реставрирания баптистерий или т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. На съоръжението е поставено защитно покритие, което да го предпазва от атмосферните влияния.

Д-р Дарин Димитров, кмет на обшина Търговище: Важно е не само да имаме разкопки, но и по-нататък да ги консервираме, за да можем да ги запазим всичко това и за идните поколения.

50 000 лв. от Община Търговище и от дарители са заделени за това археологическо лято на Мисионис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честваме 169 години от рождението на Иван Вазов
Честваме 169 години от рождението на Иван Вазов
Общинският съвет отпуска пари за болницата във Видин
Общинският съвет отпуска пари за болницата във Видин