НОВИНИ

Разкриват обещаните 200 щатни бройки за надзиратели

Протестът им се отменя. Процедурата по разкриването на обещаните нови 200 щатни бройки за надзиратели и съдебни охранители започва след разпореждане на премиера, а поводът е обявената от надзирателите стачна готовност.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:17, 31.10.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Данаил Кирилов, министър на правосъдието: При всички положения това е повод, а причината е, че преди повече от две години министър Цачева, в такава процедура на преговори със синдикалните организации, е поела ангажимент ежегодно да се постига увеличение на щатния състав в тези две главни дирекции с 200 бройки.

Новите 200 щатни бройки ще струват 7 милиона лева и ще бъдат осигурени от икономии. Общият дефицит в двете дирекции "Охрана" и "Изпълнение на наказанията " всъщност е повече - около 1600 бройки, но засега средства има за поетапното разкриване на спешните 670 за 3 години .

Ивайло Григоров, председател на синдиката на служителите в затворите: След последната информация и поетия ангажимент, отменяме протестната готовност. В последната година са факт бягствата от общежития от открит тип. Там охраната към момента е от по един-двама или трима служители и нивото е равно, даже е под нивото на охрана в детски градини.

Заплащането в сектора остава твърде ниско и под средното за страната, коментират надзирателите.

Министър Кирилов припомни, че вече е удовлетворено искането на синдикатите за 10-процентно увеличение на заплатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Есенната ваканция е от три почивни дни
Есенната ваканция е от три почивни дни
Кметът на Несебър остава в ареста
Кметът на Несебър остава в ареста