НОВИНИ

Новостите при кандидатстването след 7 клас

В "По света и у нас" продължаваме да ви запознаваме с новостите при кандидатстване след 7 клас, според новия Закон за училищното образование. Темата вълнува мнозина, като предишния ни репортаж имаше над 106 000 гледания в сайта ни. Само в София тази учебна година ще завършат 9 700 седмокласници и според новия закон всички те трябва да влязат в средно училище. Затова ще има и повече паралелки. Как ще се кандидатства в гимназиите към просветното министерство - ще разберем от Елиана Димитрова.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:45, 21.12.2016
24911
Чете се за: 01:54 мин.
Още

Както " По света и у нас " вече съобщи, балообразуването при сегашните седмокласници ще е различно от досега. Най-високият бал е 500 точки като 400 от тях ще идват от удвоените или утроените точки от тестовете по български и математика. Например, ако гимназията е с математическа насоченост и ученикът има пълните 100 точки по математика, те може да се утроят и да станат 300. Към тях може да се прибавят и 100 точки от българския език и така максимумът е 400 точки. Към тях се прибавят по 50 точки от два балообразуващи предмета от свидетелството за седми клас, ако ученикът има и по двата шестици.

- Как се преобразуват оценките в точки? Шестицата е 50 точки, петицата - 39 точки, четворката - 26 точки и тройката - 15 точки. Тъй като всички седмокласници трябва да влязат в гимназии тази година, тези, които не отидат на изпит, ще участват в класирането с балообразуващите оценки.

-Тук най-високият бал е 100, а най-ниският - 30 точки, ако ученикът има две тройки по двата балообразуващи предмета. Ако обаче има двойка по някой от предметите, детето не може да участва в класирането.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: "То не е завършило успешно 7 клас, затова пак казвам основното най-важно изискване е да има успешно завършен 7-ми клас".

- И двете групи ученици - и тези, които са положили тестовете, и тези които кандидатстват само с балообразуващите оценки, подават документи по едно и също време - от 16 до 22 юни. Все още се обсъжда дали това ще става и по електронен път. Нито едно дете не трябва да остане извън гимназиите затова е необходима задълбочена разяснителна дейност от директорите на училища.

- Приемащите училища трябва да решат до 15 януари кои ще са техните балообразуващи оценки. Държавният план-прием ще бъде оповестен през февруари. Тогава родителите могат да видят какви оценки от Свидетелството за 7-ми клас ще изискват желаните от тях училища и евентуално детето да се бори за по-висока оценка.

;

- Тази година ще завършат 9 701 седмокласници в столицата, което е 250 деца повече от миналата година. За да влязат всички, ще има и повече паралелки в столицата- към 420 срещу 305 миналата година. И все пак колко желания да посочват родители и ученици предвид, че всеки ученик тази година трябва да влезе някъде? Преди всичко трябва да се прецени какъв е полученият бал на ученика.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: "Аз в никакъв случай не бих препоръчала желанията да бъдат прекалено много, нека не забравяме, че това трябва да бъде обмислен и информиран избор, но в никакъв случай повече от 100".

- И още нещо ново - в столицата Националната природо-математическа гимназия,Технологичното училище към Техническия университет, 134-то училище и Националното средно училище "София" вече няма да имат свой допълнителен изпит и в тях ще се влиза с оценките от тестовете.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: "За тях разпоредбите са така, както за всички останали с пълна равнопоставеност".

- Запазват допълнителните си изпити училищата към министерството на културата - Националната гимназия по древни езици и култури, Италианския лицей, училището за приложни изкуства, художествената гимназия, училището за танцово изкуство.

-В столицата има и 2500 осмокласници, които също ще кандидатстват тази година, тъй като миналата не се влезли никъде. Те ще имат свой самостоятелен прием, няма да се явяват на външно оценяване, при тях ще се гледа само успеха от училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на квартал Дружба излязоха на протест
Жители на квартал "Дружба" излязоха на протест
Заводът за преработка на отпадъци направи годишен отчет
Заводът за преработка на отпадъци направи годишен отчет