НОВИНИ

Разместване на политическите сили след регионалните избори в Германия

В Германия се проведоха регионални избори в две от източните провинции, в бившата ГДР. След тях политическите сили сериозно разместиха местата си. И в Саксония, и в Бранденбург като втора партия се утвърждава дяснопопулистката "Алтернатива за Германия". Консерваторите и социалдемоктратите успяха да запазят лидерската си позиция, съответно в Дрезден и в Потсдам.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
22:52, 01.09.2019 (обновена)
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Този голям възторг в редиците на десните популисти показва, че много хора са гласували за тях. По-голямата част от избирателите обаче не са. Въпреки това резултатът е успех за "Алтернатива за Германия", която се утвърждава на политическата карта като втора по сила.

Андреас Калбиц, водач на листа на "Алтернатива за Германия", Бранденбург: Благодаря, за това, което постигнахме заедно. По-добро е от очакваното. Надявах се на 20 плюс процента. Да, искахме да станем първа политическа сила, но резултатът сочи, че "Алтернатива за Германия" е тук, за да остане. Без нас политиката повече е невъзможна.

В източната част на Германия избирателите не са твърдо обвързани с партиите и сменят предпочитанията си. Преди протестният вот събираше Лявата партия на бившите социалисти в ГДР, а сега той отива при десните популисти. Изборите днес се считаха за тест на управляващите в Берлин. Коалицията на канцлера Меркел от консерватори и социалдемократи отдъхва с облекчение, след като запазиха лидерските си позиции съответно в Саксония и в Бранденбург.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в местните избори
Започва регистрацията на партиите и коалициите за участие в местните избори
15 години от терористичния акт в Беслан
15 години от терористичния акт в Беслан