НОВИНИ

Размирици в грузинския град Батуми

Най-малко 30 души бяха ранени, а повече от 40 - арестувани, след безредици във втория по големина град в Грузия - Батуми. Причината за сблъсъците между демонстранти и полиция стана глоба за пътно нарушение и последвал арест.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:52, 12.03.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Пикът на протестите е в Батуми, който е и популярна туристическа дестинация на брега на Черно море. Демонстранти хвърлят пиратки по сградата на централното полицейско управление. Служителите на реда използват сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат събралото се множество.

Всичко започва по-рано през деня, когато пътен полицай глобява шофьор. По думите на очевидци служителят дори е обидил мъжа. За него се застъпва баща му и още четирима души, които се намират близо до мястото на инцидента.

Словесната битка преминава във физическа разправа. Стига се до арест на шестимата граждани, замесени в разправията. Започва импровизиран протест пред сградата на полицията. Освен за освобождаването на задържаните, демонстрантите настояват и за оставката на новоназначения директор на местната Пътна полиция. По думите им, след встъпването му в длъжност служителите на реда са започнали да събират необосновано високи глоби за дребни нарушения. Напрежението ескалира, стига се до сблъсъци.

Местната власт категорично отрича обвиненията и решава да пусне арестантите, но с уточнението, че те ще се явят пред съда. Няколко часа по-късно редът в Батуми е възстановен, а министърът на вътрешните работи обеща наказания за провокаторите.

Георгий Мгебришвили, министър на вътрешните работи на Грузия: "Всички онези, които възпрепятстваха спазването на закона и попречиха на органите на реда, онези, които се поставиха над закона, ще бъдат строго наказани!"

Описването на щетите след бурната нощ на протести в Батуми вече започна. Изгорели се най-малко 10 автомобила, сред тях и патрулни коли, нанесени са щети по сградата на полицейското управление и на съседни здания. Без да конкретизира имена, грузинският министър-председател Георгий Квирикашвили обвини "деструктиви политически сили" за случилото се в Батуми, а президентът на страната призова към спокойствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митинг в подкрепа на отец Паоло Кортези в София
Митинг в подкрепа на отец Паоло Кортези в София
Датският премиер иска отлагане на планирано посещение на турския му колега
Датският премиер иска отлагане на планирано посещение на турския му колега