НОВИНИ

Размяна на реплики между дипломатическите ведомства в Москва и София

България не си позволява да коментира (...) решения на руския парламент и не счита за проява на добър тон съответните изявления от страна на изпълнителната власт на друга държава, заяви българското Външно министерство. Реакцията е в отговор на изявление на говорителя на руското Министерство на външните работи ден по-рано. Тогава пред журналисти говорителят Мария Захарова заяви, че в България може да започне "неомакартизъм". Поводът за това е решението на българското Народно събрание да създаде комисия за проучване на намесата на Русия и на Турция във вътрешните работи на България.

Валери Маринов
от Валери Маринов
14:57, 26.02.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас
Размяна на реплики между дипломатическите ведомства в Москва и София

На брифинг на руското външно министерство на 25 февруари говорителят Мария Захарова определи решението на българските депутати като "нелепо".

"Възниква опасение, че в българското общество, с помощта на такива парламентаристи, може да започне "неомакартизъм". Цинизмът на подобни стъпки се заключава също така и в това, че прословутата Комисия е била създадена в навечерието на 138-та годишнина от освобождението на България от османско иго. Всичко това, разбира се, е в дисонанс с вече проведените празнични мероприятия".

Захарова направи разграничение между политиците и народа в България.

Пълният текст на пресконференцията на Мария Захарова е публикуван на уебсайта на Министерството на външните работи на Русия.

;

По повод казаното от Мария Захарова, Министерството на външните работи публикува изявление на говорителя на министерството, в което се казва:

"България е парламентарна демокрация, в която Народното събрание взима суверенни решения, основани на неговите правомощия и мотивирани от националните интереси на страната."

В изявлението още се посочва, че България очаква от Русия "конструктивно отношение и принос за решаването на най-важните международни проблеми, а не неуместен коментар на говорителя".

Вижте ТУК пълния текст на изявлението на говорителя на МВнР

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия избра своя представител за Евровизия
Германия избра своя представител за Евровизия
Парламентът на Косово избира президент
Парламентът на Косово избира президент