НОВИНИ

Разпети петък - най-тъжният ден за християните

Днес е Разпети петък - най-тъжният ден за Христовата ни църква. Денят на кръстната смърт на Иисус Христос, изкупление на греховете на цялото човечество. По обяд във всички православни храмове на страната беше изнесена Христовата плащеница, символ на Гроба господен. Цял ден миряните минаваха под нея, за да измолят здраве и благоденствие. Преди час в храмовете започна и Опелото Христово.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:20, 06.04.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

На Разпети петък свършва земният път на Божия син. По пладне издигнали Разпятието и го приковали. От двете му страни били кръстовете на двамата разбойници. Единият се покаял и получил спасение. След пладне Иисус извикал: "Боже мой, Боже мой, защо си ме оставил? В твоите ръце предавам духа си!" и издъхнал.

Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим повили тялото му в плащеницата на Йосиф и го положили в пещера. С тези събития са свързани и ритуалите в църквата днес.

отец Антоний, храм " Св. Ал. Невски": Погребваме страстите си, погребваме похотта, лошотията. Погребваме и всичко, което той е погребал със своето погребение- нашите грехове.

В края на тържествената вечерня, която се отслужва днес, от олтара беше изнесена Христовата плащeница, символ на Гроба Господен. С нея свещениците обиколиха три пъти около Разпятието и я положиха пред него.По традиция днес миряните минават под плащеницата, за да измолят здраве и Божие благоволение.

Така е отредено да се мине.

Но какъв е символът?

Не мога да ви кажа символа какъв е, но правя го всяка година. Вярвам в нещо и затова го правя.
За здраве, така повелява традицията.

Вярва се още,че освен здравеца, който получава от свещениците, днес всеки, който мине под Плащеницата, ще отнесе в дома си и частица от Иисус Христос.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Пловдив заради забавения строеж на стадион „Христо Ботев”
Протест в Пловдив заради забавения строеж на стадион „Христо Ботев”
В първия почивен ден: Задръствания и катастрофи по пътищата в страната
В първия почивен ден: Задръствания и катастрофи по пътищата в страната