НОВИНИ

Разпитаха свидетели по делото срещу Николай Ненчев

По делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев - свидетели от неговия екип говориха за ползата от ремонта на самолетите МИГ-29 в Полша. В началото на заседанието стана ясно, че президентът Румен Радев ще бъде призован за някоя от следващите дати, за да даде показания в качеството на бивш главнокомандващ на Военновъздушните сили. Съдията уточни, че за този разпит ще бъде предвиден цял ден.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:58, 12.04.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Офертата от Полша е била по-изгодна и икономически и политически, категоричен беше бившият заместник на Ненчев - Димитър Кюмюрджиев. Иначе той каза, че не познавал договорите с руската компания МИГ и дори не е знаел за тях. Кюмюрджиев акцентира върху евроатлантическата ориентация на България. И цитира решение от среща на върха на НАТО през 2014 година - за преодоляване на зависимостите от руските и съветските военни платформи.

Петър Божков - адвокат на Николай Ненчев: "По време на мандата на министър Ненчев се правят първите реални стъпки, за да засвидетелстваме пред партньорите в НАТО, че нещо в България се върши. Не можем да бъдем приятели на едни силни държави и да не участваме, царевицата има и кочан, и зърна".

Прокурорите коментираха, че се измества фокуса на делото.

Михаела Райковска - прокурор по делото: "Предмет на делото са договорите с РСК-МИГ, които са подписани и оставени в касата на зам.-министър Йосифова, но съдът допуска въпросите, така че... Трябвало ли е тези договори да бъдат задействани? Те са подписани и не са изведени".
Дойчо Тарев - прокурор по делото: "Защитата си твърди там каквото си твърди".

Бившият началник на отбраната ген. Константин Попов каза пред съда, че независимо от параметрите на сделката - двигателите са ремонтирани и работят. Попов обясни, че в мандата на Ненчев няма спад в нальота. И че българската авиация никога не е постигала натовския стандарт от 180 летателни часа годишно, за което са необходими между 16 и 18 изтребители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реставрират 64 картини след проверките в галерия „Квадрат 500“
Реставрират 64 картини след проверките в галерия „Квадрат 500“
Близо 600 деца във Варна не са имунизирани срещу морбили
Близо 600 деца във Варна не са имунизирани срещу морбили