НОВИНИ

Разпитаха всички пътници от самолета, излетял без проверка от Летище София

Пътниците от частния самолет, който излетя от летище София без проверка, са били разпитани. Според пилота една от причините за грешката е голямата натовареност на летището. Гранична полиция няма пропуск по случая, заяви по-рано днес директорът й.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:50, 18.07.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В петък следобед Мирослав Хинков и семейството му излетели с частния си самолет от площадка ,"Драгановци" в Габрово към Гърция. За да стигнат до южната ни съседка обаче трябвало да минат през международно летище и кацнали в София.

Проверка от наземните власти минал Мирослав, след като излязъл за кратко извън зоната за сигурност, след това платил таксите и излетял. Семейството му обаче не е проверено, тъй като човекът, който обслужвал самолета, не уведомил граничните власти, че машината ще напуска страната.

Мирослав Хинков, пилот: Аз разбрах чак когато пристигнахме в Гърция, наистина. Аз въобще не съм си помислил, че ще се размине проверката. Като кацнахме в Гърция две минути след кацането като си включих телефона позвъняха от гранична полиция и ми казаха вашите пътници не са минали проверка.
Главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД "Гранична полиция": Веднага сме уведомили гръцките власти. Пилотът мисля, че ви беше казал, че сме смятали да го върнем, но надали е щял да има достатъчно гориво в самолета, за да се върне до България. Това е след като гранична полиция е разбрала, че има такъв случай. След това е извършена проверка и копие на всички документи в Гърция.

Ден и половина по-късно семейството кацнало на летище Горна Оряховица, където ги чакали призовки за разпит. Още вчера следобед всички са разпитани. Според Мирослав до подобна ситуация може да се стигне не само на българско летище.

Мирослав Хинков, пилот,: Хората са заети. Много полети, много пътници. Според мен условият на Терминал 1 не са от най-комфортните за работа. Предразполагат за такава грешка.

Главен комисар Светлан Кичиков, директор на ГД „Гранична полиция: Трябвало е да бъдем уведомени, пак казвам, от ,"рамп-агента".

Служителят, допуснал грешката е отстранен до приключване на разследването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес се навършват шест години от кървавия атентат в Сарафово
Днес се навършват шест години от кървавия атентат в Сарафово
Обама критикува авторитарния стил в политиката
Обама критикува авторитарния стил в политиката