НОВИНИ

Разпитани са последните свидетели по делото срещу бившия ректор на МУ

Първото дело срещу бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев - за безстопанственост и неизгодни сделки, е пред финал на първа инстанция. Днес бяха разпитани последните свидетели. Преди заседанието Митев коментира новите обвинения, които му предявиха миналата седмица. Той заяви, че няма нищо общо с описаната от прокуратурата организирана престъпна група, занимавала се с незаконен прием на чужди студенти.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:07, 01.02.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Студентите, описани в разследването, според Ваньо Митев - не са приети, когато е бил ректор, а в по-късен период. Той заяви още, че за 8 години бил направил чудо с Медицинския университет, 4 пъти вдигнал заплатите, оправил инфраструктурата и в момента това бил най-успешният ВУЗ в страната.

Ваньо Митев - бивш ректор на Медицинския университет: При положение, че всеки един, който кандидатства, се явява на едни изпити, които са съвсем леки и го записват, за какво трябва да даде 50 000 евро. Над 3000 чуждестранни студенти имаме, твърде вероятно е някой да се е опитал да се промуши по някакъв начин, но да се твърди, че това е рутинна дейност, че аз съм шеф на ОПГ. Имам ли вид на идиот, погледнете ме?!

Прокуратурата е категорична, че грешка в периода няма. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова въпросните студенти сега са 2-и и 3-и курс и имената им умишлено не са предоставени на Митев и защитата му, защото преди време мистериозно изчезнали десетки досиета.

По делото срещу Митев, което вече е в съдебна фаза, във връзка с рекламни кампании на висшето училище в Лондон - показания даде Анастас Циканделов - собственик на фирма, набирала чужди студенти, а от миналата седмица обвиняем заедно с Митев. Той е човекът, за когото от прокуратурата обясниха, че заплашвал разследващите. Жена му и синът му също са с по 200 000 лева гаранция.

Анастас Циканделов - собственик на фирма посредник за чужди студенти: Аз се качвам горе. Той плаче - татко как ще платя 200 000 лева. Аз му избърсах сълзите и казах - този, това са думите ми, този, който предизвика твоите сълзи, ще плаче с кървави сълзи. После влязох в залата при двете госпожи от следствието и им казах, аз им се извиних след това, казах им - това не е към вас.

Циканделов намекна, че в основата на новото разследване стои Алексей Алексеев - бивш главен секретар на висшето училище, който също беше в съдебната зала - но като подсъдим, заедно с Ваньо Митев.

Алексей Алексеев - бивш главен секретар на Медицинския университет: Аз нямам нищо общо с другото дело, откъде накъде.

Деканът е този, който приема студентите за обучение, а не ние. Ние му казваме, че този студент има редовни документи и може да бъде приет за студент, а дали може и ще бъде приет, зависи от декана.

Сегашният ректор Виктор Златков през целия ден не отговаряше на мобилния си телефон. Делото беше отложено за март, заради справки, изискани от висшето училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледат мерките на Ториното и другите, помагали за отвличането на Адриан Златков
Гледат мерките на Ториното и другите, помагали за отвличането на Адриан Златков
БСП иска одит на допълнителните харчове на кабинета
БСП иска одит на допълнителните харчове на кабинета