COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Разпространиха подробности за ликвидирането на лидера на "Ислямска държава"

Иракското разузнаване, сирийските кюрди и информатори в Сирия са насочили в началото на лятото САЩ към местонахождението на лидера на "Ислямска държава". Това става ясно малко повече от денонощие след ликвидирането на Абу Бакр ал Багдади в северозападната сирийска провинция Идлиб.

от Деян Йотов
18:37, 28.10.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Абу Бакр ал Багдади е бил засечен главно благодарение на иракското разузнаване. Данни за това къде се укрива първо били получени от трафикант, който е транспортирал през Турция до Идлиб снахи и деца на главатаря на "Ислямска държава", както и децата му. Освен това, на място в Идлиб бил идентифициран един от най-близките му съветници. Шефът на Пентагона обаче не потвърди твърденията на президента Доналд Тръмп, че Багдади е скимтял от страх преди да умре.

Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ: "Не знам такива подробности, но всички убийци са страхливци."

Командосите от "Делта форс" са долетели в Идлиб с 8 хеликоптера от Иракски Кюрдистан. Вашингтон е уверен, че "Ислямска държава" няма да възкръсне:

Марк Еспър, министър на отбраната на САЩ: "От общо 11 000 джихадисти, малко над 100 са избягали и Турция ще ги залови."

Това, което е останало от Абу Бакр ал Багдади след самовзривяването му, е закарано в Ербил, Ирак. Очаква се то да бъде изхвърлено някъде в океана, също както трупът на Осама бин Ладен преди 8 години.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Борисов и министри обсъждат в Александруполис газовата връзка България-Гърция
Борисов и министри обсъждат в Александруполис газовата връзка България-Гърция
Тихо и слънчево време ни очаква днес
Тихо и слънчево време ни очаква днес