Разследване откри намеса на руски тролове в новините на Белгия и Холандия

Руски тролове са се намесили с мнения по въпроси, обсъждани в обществото в Белгия и Холандия, съобщават местни медии. Журналистическо разследване показва, че мненията са залели социалните мрежи след атентатите на "Ислямска държава" в Белгия през 2016 г.

от БТА
преди 2 години
Чете се за: 00:25 мин.
По света
Разследване откри намеса на руски тролове в новините на Белгия и Холандия

Изразяваните от руските тролове мнения са били на холандски и фламандски език, с допускани правописни грешки. Потребителите, чиито мнения се възприемат като руска пропаганда, са били свързани с т. нар. "фабрика за тролове на Кремъл" - Агенцията за интернет изследвания (Internet Research Agency - IRA).

Въпросните мнения са съдържали хаштагове с обобщения срещу исляма, например #IslamKills. Засечени са поне 900 туита, подстрекаващи към омраза срещу мюсюлманите. Отбелязва се, че Туитър е прекратил регистрацията на въпросните потребители.

В Холандия туитовете са съдържали твърдения, че местната култура е застрашена от исляма и са изразявали подкрепа за крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс. Миналата година тази партия зае второ място в изборите и се превърна в най-голямата опозиционна холандска политическа сила.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени