Международното разследване на свалянето на малайзийски пътнически самолет в Източна Украйна през 2014 г. разпространи днес прихванати телефонни разговори между висш сътрудник на руския президент Путин и проруски бунтовници, обвинявани за трагедията.

Комуникацията е водена по кодирани телефони, предоставени от руските служби за сигурност. Контактите са се активизирали преди трагедията, отнела живота на 298 души. Двама лидери на самопровъзгласилата се Донецка народна република са говорили със съветника в Кремъл Владислав Сурков и със Сергей Аксьонов, назначеният от Русия лидер на анексирания Крим.

Москва заяви, че автентичността на разговорите не може да се потвърди и постави разкритията в контекста на "вълната от фалшиви новини" по случая. Разследващият екип публикува и цяла серия телефонни номера и призова свидетели да посочат участниците в разговорите.

Дейвид Нелсън, участник в разследването в Австралия: Разследващият екип търси свидетели, които да дадат информация кой е контролирал бунтовническото ръководство в Донецк и е наредил разполагането на комплекс Бук. Разбира се, интересуваме се и от екипа, обслужвал комплекса.
Анди Крайг, следовател в Холандия: Индикациите за тесни връзки между руски правителствени представители и ръководството на Донецката народна република повдигат въпроса за възможно участие в разполагането на комплекса Бук, свалил полет Ем Ейч17. Комплексът Бук е от 53 Противовъздушна бригада, руска военна част от Курск.