НОВИНИ

Разследващите изключват човешка намеса при пожара на влака на гара Коньово

Специализирана разследваща комисия започна оглед на изгорелите вагони от бързия влак София-Бургас, който се запали в петък вечерта на кара Коньово. Към момента проверката показва, че влакът се е движeл с допустима скорост. Засега разследващите изключват възможността незагасен фас или дефектно осветление да са причините за пламването на пожара. Текат две паралелни разследвания - на Министерството на транспорта и на БДЖ, обяви в студиото на сутрешния блок на БНТ "Денят започва" изпълнителният директор на железниците Владимир Владимиров.

Александър Марков
от Александър Марков Сашка Пушкова
17:50, 03.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Проверката на скоростомерната лента - стандартната първа стъпка във всяко разследване, показва, че влакът се е движел с 28 км./час между гарите Нова Загора и Коньово. Разследващите изключват преднамерена човешка намеса да е причина за пожара.

Бойчо Скробански, ръководител Специализирано звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт - Министерство на транспорта: За мен поне не виждам субективен характер да има.

Следите по вагоните показват, че пожарът се е разраснал, след като влакът е спрял на гара Коньово.

Бойчо Скробански, ръководител Специализирано звено за разследване на произшествия и инциденти в железопътния транспорт - Министерство на транспорта: Отварянето на вратите на вагоните, влизането на кислорода - това е съвсем нормално да започне същинското горене.

Първоначалният оглед на експертите изключва и възможността възпламеняването да е тръгнало от осветлението.

Доц. Иван Петров, ВТУ "Тодор Каблешков" : То е едно осветление, което не консумира кой знае колко ток. Така че от ток вероятността да стане пожар е много малка, нула.

От цигара възможно ли е?
- Не, не.
-На Нова Загора не се е констатирал пожар. На Коняво след 8 минути се констатира голям пожар.

Следователи от Нова Загора запечатаха вагоните.

Диян Стефанов, следовател от Нова Загорa: Води се производство, повече информация не мога да Ви дам по разследването. Предстоят експертизи - комплексна пожаро-техническа и електротехническа и други.

Злополучните два вагона са били ремонтирани преди 3 години, обяви изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров.

Владимир Владимиров, изп. дир. на Холдинг "БДЖ":Те са минали голям заводски ремонт. Тоест огледани са всички възли и агрегати на вагоните. Освен това на 6 месеца минават на техническа експертиза за електрическата инсталация, а малък преглед са прави всеки ден.

Максималният срок за приключване на разследването е една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралят на Саудитска Арабия подкрепя създаването на палестинска държава
Кралят на Саудитска Арабия подкрепя създаването на палестинска държава
Летище София съобщи за възможни затруднения на полетите
Летище София съобщи за възможни затруднения на полетите