Разследват причините за пожара в "ТЕЦ Марица изток 2"

По няколко версии работят разследващите след пожара в "ТЕЦ Марица изток 2". От огъня изгоря високият комин на сероочистващата инсталация на 8-и блок. Пожарът е напълно изгасен и замърсяване на околната среда в района няма.

от Десислава Петкова
преди 8 месеци
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Експерти направиха оглед на мястото на пожара, днес започна и разпит на свидетели. Назначени са редица технически експертизи. Следствието работи по няколко версии, като категорично се отхвърля тази за умишлен палеж.

Дичо Атанасов - окръжен прокурор на Стара Загора: Умишлен палеж - не. Такива данни не съществуват до момента - общоизвестно е, че в момента е бил извършван планов ремонт на сероочистката на въпросния енергоблок, така че най вероятно се касае за някаква причина - техническа или човешка грешка.

Близо 100 пожарникари от няколко области часове наред гасиха огнената стихия, за да не обхване и намиращия се в близост цех.

Комисар Стоян Колев - директор на РЗПБЗН-Стара Загора: Тотално локализиран без разпространение и през цялата нощ екипите дежуряха за да се избегне и да сме напълно сигурни, че всичко е наред.

Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха не отчита превишения на нормите.

Гергана Микова - областен управител на Стара Загора: Категорично няма замърсяване на околната среда, няма опасност, както за работещите на територията на ТЕЦ-а, така и за хората, които живеят в близост. РИОСВ вече извършва от вчера всички необходими в подобни ситуации замервания. Данните може всеки да ги види качени на сайта.

Инцидентът няма да се отрази на работата на централата, тъй като изгорелият комин е бил в планов ремонт, а останалите енергоблокове работят нормално.

Срокът за разследването на причините за пожара е два месеца.

Топ 24
Най-четени