НОВИНИ

Разследват причините за самолетната катастрофа край пловдивското село Оризари

Двуместен лекомоторен самолет падна край пловдивското село Оризари - на място загинаха 45-годишният пилот и 18-годишният му спътник.

bnt avatar logo
от Росица Колева
20:07, 20.04.2019
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

На стадиона край село Оризари днес трябвало да се проведе състезание с дронове. Голямата награда за първото място в състезанието е трябвало да бъде 15-минутен полет със злополучния самолет. Лекомоторната машина е трябвало да даде официален старт на церемонията по откриването, но поради причини които все още се установяват, крилото на самолета се откъсва и той пада в реката.


Инцидентът станал пред очите на участниците в състезание, организирано от "Модел Клуб Пловдив" в памет на техен член. Състезателите от цялата страна изчаквали да мине самолета преди да вдигнат във въздуха дроновете си, обясни организаторка, която поиска да скрием лицето ѝ.

организатор на състезанието: Вероятно се е отворил люк на кабината, при което пилотът е дръпнал по-рязко според мен може да е пълна грешка, аз лично видях как се откъсна крилото, падна, в следващия момент самолетът загуби височина, обърна се и падна зад дърветата.
;

Пилотът Стефан Василски е бил правоспособен, летял от години и според хората от клуба бил много опитен. Негова собственост е разбилият се самолет, както и малкото летище в село Белозем, откъдето е излетял. 18-годишният му спътник Валентин Аламански също е бил член на авиоклуба. Мястото на инцидента остана отцепено през целия ден.

Здравко Димитров, областен управител на Пловдив: Видях самолет с едно крило и два трупа и миришеше на бензин, няма пожар.
ст. комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив: Към настоящия момент сме запазили мястото и очакваме колегите от Националното следствие под ръководството на Окръжна прокуратура да се извършат всички необходими процесуални действия.

Разследващи затвориха летището в село Белозем и иззеха документацията оттам. Разследването ще проверява всички версии. За целта бяха и многобройните камери, с които е снабден стадиона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново безредици по време на протестите на жълтите жилетки в Париж
Отново безредици по време на протестите на "жълтите жилетки" в Париж
​Премиерът Бойко Борисов с остри коментари за БСП и президента
​Премиерът Бойко Борисов с остри коментари за БСП и президента