COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Разследват служител на Себастиан Курц във връзка с "Ибисагейт"

Австрийски прокурори разследват служител на бившия канцлер Себастиан Курц по подозрение за унищожаване на доказателства, вероятно свързани със скандала, който свали правителството през май.

от БГНЕС
16:42, 21.07.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Разследват служител на Себастиан Курц във връзка с Ибисагейт

Разследването може да навреди на Курц и неговата консервативна Народна партия (АНП), която досега е била най-силна, на изборите през септември, въпреки скандала, който е известен като "Ибисагейт“.

Записите със скрита камера доведоха до оставката на крайнодесния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, което доведе до крах на управляващата коалиция и назначаване на служебно правителство. Кадрите, заснети на остров Ибиса през 2017 г., показаха, че Щрахе предлага на фалшив руски поддръжник обществени поръчки в замяна на помощ за кампанията.

Сега прокурорите разследват и служител от екипа на Курц за унищожаване на твърд диск на 23 май, дни след избухването на скандала и точно преди гласуването на недоверие срещу правителството на канцлера.

Служителят, който не е посочен от австрийските медии, е под подозрение за унищожаване на доказателства според в. "Курир". Компанията, унищожила диска, информира полицията, след като служителят не платил сметката за 76 евро и с него нямало връзка, тъй като се представил под фалшиво име.

В момента се води пълно разследване на случая.

От Народната партия на Курц твърдят, че е нещо обичайно преди смяна на правителството да се унищожават лични данни или неофициални документи и добавят, че сътрудникът на Курц не е имал достъп до документи с деликатна информация в тях.

Засега остава без отговор въпроса защо служителят, който вече е установен и чийто дом е претърсен, се е представил под фалшиво име във фирмата за унищожаване на диска.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с премиера на Хърватия Андрей Пленкович
Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с премиера на Хърватия Андрей Пленкович
Трансплантацията на матка дава възможност на много жени да имат свое дете
Трансплантацията на матка дава възможност на много жени да имат свое дете