НОВИНИ

Разследват смъртта на Ким Чен Нам в Малайзия

Жена беше задържана в Малайзия в рамките на разследването на мистериозното убийство на доведения брат на севернокорейския лидер Ким Чен - ун. Полицията издирва още няколко чуждестранни граждани във връзка с инцидента на летището в Куала Лумпур в понеделник. Аутопсията на Ким Чен - Нам е приключила, но все още не е обявена официално причината за смъртта му.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:39, 15.02.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

В Пхенян днес празнуват в характерния за страната стил - 75-тата годишнина от рождението на покойния лидер Ким Чен Ир - баща на настоящия - Ким Чен Ун. Медиите в страната не съобщават и дума за смъртта на доведения брат на лидера, докато светът обсъжда убийството в стила на времето на Студената война.

В Малайзия властите задържаха жена. Документите й показват, че е родена във Виетнам през 1998 година. Била е сама на летището в Куала Лумпур, когато е арестувана.

Разследващите се надяват да научат причината за смъртта от аутопсията, която беше извършена днес въпреки възраженията на севернокорейски представители. Те са поискали тялото на покойния Ким Чен-нам да им бъде предадено, но Малайзия е отказала.

От години Ким Чен - нам - първородният син на син на Ким Чен Ир от актрисата Сун Хай - лин е в изгнание извън Северна Корея. Последните часове от живота му са в залата за заминаващи на международното летище в Куала Лумпур, където очаква полет за Макао. Неизвестна жена го доближава, след което той търси помощ с оплаквания за замайване. Разказва, че е бил напръскан в лицето с течност. Умира на път за болницата.

Южнокорейското разузнаване обяви, че става дума за нападение с цел отравяне, извършено от севернокорейски агентки, а убийството е планирано отдавна. Мястото е избрано така, че да улесни извършителите, тъй като в Макао, където живеел напоследък, Ким Чен нам е имал охрана и сигурността му е била гарантирана. Твърди се, че през 2012 година е имало неуспешен опит за ликвидирането му.

Тогава той написал писмо до Ким Чен - ун, в което молел животът му и семейството му да бъдат пощадени. Мотивите за убийството са неясни, но се въртят около въпроса дали е бил заплаха за властта на брат си в Пхенян? В миналото убитият е изразявал мнение, че Ким Чен Ун няма качества на лидер, но никога не е проявявал публично амбиции към властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 нови специалности във варненските средни училища от есента
13 нови специалности във варненските средни училища от есента
Волтова дъга уби млад мъж на жп гарата в Долна махала
Волтова дъга уби млад мъж на жп гарата в Долна махала