Разследват за подкупи бивши министри в Гърция

Бившият гръцки министър на здравеопазването в правителството на ПАСОК и настоящ член на Демократичния съюз Андреас Ловердос е заподозрян в приемане на подкуп в скандала около фармацевтичната компания "Новартис", съобщиха гръцките медии.

от БГНЕС
преди 11 месеци
Чете се за: 00:30 мин.
По света
Разследват за подкупи бивши министри в Гърция

Гръцката прокуратура, чрез Министерството на правосъдието към гръцкия парламент, предаде делото за по-нататъшно разследване и търсене на отговорност и отнемане депутатския имунитет на Ловердос.

Прокуратурата е завела дела срещу още четирима политици, разследва се и възможното участие на петима други, включително бившия министър-председател Андонис Самарас и бившите министри Янис Стурнарас, Димитрис Аврамопулос и Адонис Георгиадис.

Разследването на прокуратурата е за периода април 2011 г. - май 2012 г. и се отнася до четири лекарства на швейцарската фармацевтична фирма, които са се продавали в Гърция на цена по-висока от тази в другите европейски държави.

Говорител на гръцкото правителство и министър без портфейл Димитрис Сенакопулос заяви на днешния редовен брифинг с репортери, че скандалът с "Новартис" е "един от най-големите, ако не и най-големият от създаването на гръцката държава" като подчерта, че според прогнозите на страната са нанесени щети от около 23 милиарда евро.

Топ 24
Най-четени